ßßß Cookit - przepis na Klasyczne ciasto drożdżowe

Klasyczne ciasto drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna, puszysta, polska drożdżówka. To najlepszy przepis jaki testowałam, ciasto jest niezawodne, wyrasta szybko i równo. Piekłam już inne, podobne ciasto drożdżowe (doczekało się nawet zdjęć), ale to zdecydowanie je przebija i trafia na bloga jako najlepsze w tym typie. Pierwszy raz drożdżówka w największej blasze wyrosła mi równo i po upieczeniu nie zrobiły się na niej fale. Z przepisu korzystałam już kilkukrotnie, więc mogę zaświadczyć, że efekt jest powtarzalny, a receptura bardzo, bardzo dobra ;) Na zdjęciach widoczna jest wersja bez kruszonki (dodaję jednak przepis i dla takiej opcji), za to z dodatkiem ulubionych przypraw korzennych. Dodatkowo wierzch posmarowałam przed samym pieczeniem białkami, które pozostają po przygotowaniu ciasta. Za przepis dziękuję niezastąpionej cioci Oli! :)
Składniki (na dużą blachę, wymiary ok. 25 x 36 cm):
700 g mąki pszennej
5 jajek - 3 całe i 2 żółtka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
80 g drożdży świeżych (3 saszetki suchych drożdży - po 7 g każda)
1 szklanka letniego mleka
150 g cukru
100 g oleju
1/2 łyżeczki soli
przyprawy i aromaty wg uznania, np.: skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka cynamonu i łyżeczka kardamonu
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, należy przygotować rozczyn. Umieścić rozkruszone drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki cukru (odjąć z listy składników na ciasto). Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać 5 łyżek mąki i odrobinę mleka (na tyle, żeby rozrobić ciasto gęstości pasty) - wszystko z listy składników na ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia i pojawienia się na powierzchni rozczynu bąbelków. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.
W misce wymieszać lekko ciepłe mleko, jajka, cukier, olej, sól i ewentualne przyprawy/aromaty. Mąkę przesiać do drugiej misy. Wlać rozczyn (lub wsypać drożdże, jeśli korzystamy z wersji instant). Stopniowo dodawać płynne składniki, miksując ciasto przy pomocy haków, lub ręcznie wyrabiając. Najłatwiej jest miksować ciasto, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przełożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 h, do podwojenia objętości. W międzyczasie można przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier wymieszać, a masło rozpuścić w garnuszku. Ostudzić i wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Po tym czasie ciasto drożdżowe ponownie wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (wcześniej można ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie). Wyjąć z lodówki schłodzoną kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce. Wystarczy 15-20 minut, można jednak pozostawić ciasto na 1 h.
Wyrośniętą drożdżówkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C, przez ok. 30-40 minut. Przed wyjęciem, w ciasto wbić można patyczek - jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Drożdżówkę wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę. Można kroić jeszcze ciepłą, ale nie gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/02/klasyczne-ciasto-drozdzowe.html