29 kwietnia 2014Składniki:250g mortadeli w kawałku1 średni pomidor1 kulka mozzarelliprzyprawa do mozzarelli i pomidorów lub suszona bazyliaCiasto:1/2 szklanki mleka1 jajko1 szklanka mąki1/2 łyżeczki oleju1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki:soli ,pieprzu , chiliolej do smażeniaPrzygotowanie:Mortadelę pokroić w plastry ok 2 cm.Mozzarellę oraz pomidora pokroić w cienkie plastry (1 plaster na 1 kawałek mortadeli)Składniki na ciasto połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera.Na patelni rozgrzać olej.Każdy kawałek mortadeli maczać w cieście ,smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej strony do zarumienienie następnie przekręcić, na każdy kawałek położyć plaster pomidora oraz mozzarelli.Smażyć ponownie na rumiano.Wierzch oprószyć przyprawą do mozzarellipomidorów lub bazylią.Podawać z ulubionymi dodatkami.SmacznegoPost navigation← Lekka i bardzo pożywna sałatka,polecam na zdrowy obiad :)Od 11 mies. życia powinno się wprowadzać domowe pieczone mięsko dzieciom.Gabrysi upiekłam pierś z koperkiem , smakowała jej i to bardzo:) Na ciepło zjadła z ziemniaczkami a reszta została jako wędlina na kanapki. Oczywiście dorosłym też polecam,a w szczegulności osobom na diecie :) →