ßßß
źródło przepisu: ' Muffinki ' wyd. Świat Książki(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 6 dużych muffin)100 g kandyzowanych pomidorkówmała cebulaząbek czosnkupęczek bazylii (dałam łyżkę suszonej bazylii)120 g mozzarelli250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodysólświeżo mielony pieprz2 jajka5 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią250 ml mlekaPomidory pokroić na połówki, cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Bazylię umyć, osuszyć oderwać listki, drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i pieprzem (i bazylią, gdy używamy suszonej). Dodać cebulę, czosnek i bazylię (świeżą). Jajka wymieszać z olejem, mozzarellą i mlekiem, wraz z pomidorami dodać do mąki. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić na kilka minut, podawać można zarówno ciepłe, jak i zimne.Smacznego!

***
Muffiny przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.