Wykonanie
Bardzo pilnuję regularności posiłków. Jem co 3 godziny, więc do pracy muszę zabierać drugie śniadanie i przekąskę. Czasami obiad. O ile na pierwsze śniadanie zawsze przygotowuję owsiankę, to już na drugie codziennie mam coś innego. Kanapka,
sałatka,
owoce z
jogurtem, batoniki
muesli, muffinki. Na słodko, albo nie.
Moje babeczki zaskoczyły już niejedną osobą, bo wszyscy spodziewają się słodkości a tu taka niespodzianka. Idealna
śniadaniowa alternatywa dla kanapek, czy sklepowych
bułek 'a la pizza. Do szkoły, pracy, na wycieczkę. Pyszne na zimno, ale można je zajadać także ciepłe.Składniki na około 12 babeczek- 1 i 1/3 szklanki
mąki- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1/5 szklanki
oleju- 2
jajka- ok. 100g
szynki w kawałku (może być też
kiełbasa)- 1 kulka
sera mozzarella- 1/2
czerwonej cebuli- 1 ząbek
czosnku- 1
pomidor- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1 łyżeczka
soliPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomidory,
mozzarellę i
szynkę kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek siekamy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
przyprawami. Roztrzepane
jajka mieszamy z
olejem,
mlekiem,
czosnkiem oraz
serem. Wraz z
pomidorami,
cebulą i
szynką wrzucamy do masy mącznej i mieszamy do połączenia składników.Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy około 25 minut.