Wykonanie
Karnawał w pełni więc czas przygotować przepisy na domowe imprezy. Dziś ruszam z nowym cyklem "Przekąski na karnawał i nie tylko". Będą się w nim pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam
pieczarki w cieście naleśnikowym.
PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYMSkładniki25 dkg średniej wielkości
pieczarek1 szklanka
mąki1
jajkomlekosól i
pieprzulubione
przyprawy ( u mnie zadar)
olej do smażeniaPrzygotowanie
Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
jajko,
sól pieprz i
przyprawy dolewam
mleko i miksuję.
Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej
śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości
mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone
pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę około 2 minut z każdej strony. Gotowe
pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z
sosem czosnkowym albo
serowym.Tak przygotowane
pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad w towarzystwie
kaszy bulgur i surówki.Smacznego!