ßßß Cookit - przepis na SEROWO-PIECZARKOWE BUŁKI SZARPANE

SEROWO-PIECZARKOWE BUŁKI SZARPANE

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna śniadaniowa propozycja. Bardzo pyszne bułeczki wypełnione niezawodnym nadzieniem z pieczarek i sera żółtego. Poszczególne kawałki ciasta układa się blisko siebie, dzięki czemu po upieczeniu tworzą cudowną całość do "(roz)szarpania".
Jeśli lubicie takie połączenia, to z pewnością zasmakują Wam również moje drożdżówki, krokiety i babeczki .
Składniki (12 bułek):
ciasto
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
350 g mąki pszennej tortowej
350 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki letniej wody
1 jajko
5 łyżek oliwy
nadzienie
200 g sera żółtego
500 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
ponadto
1 żółtko
4 łyżki mleka
sól morska
Przygotowujemy rozczyn.
Mleko podgrzewamy z cukrem. Do letniego dodajemy drożdże. Rozpuszczamy je i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Zagniatamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajo, wsypujemy sól, wlewamy aktywne drożdże i wodę. Całość zarabiamy. Pod sam koniec dodajemy oliwę. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Ciasto przenosimy do natłuszczonej miski. Posypujemy je z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Przygotowujemy nadzienie.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Dokładnie wymyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na złoty kolor na oleju. Dodajemy pieczarki, które od razu doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je do czasu, aż sok całkowicie odparuje.
Zwijamy bułki.
Ciasto przenosimy na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Rozwałkowujemy je dość cienko na kształt prostokąta i kroimy w kwadraty (powinniśmy ich otrzymać około 12). Na połowie każdego kawałka układamy ser żółty i pieczarki. Następnie brzegi ciasta sklejamy. Każdą sakiewkę lekko spłaszczamy, by całość dokładnie się skleiła, a następnie układamy dość blisko siebie w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Gotowe drożdżówki smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy solą morską. Bułki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/serowo-pieczarkowe-buki-szarpane.html