Wykonanie
Moja kolejna
śniadaniowa propozycja. Bardzo pyszne bułeczki wypełnione niezawodnym nadzieniem z
pieczarek i
sera żółtego. Poszczególne kawałki ciasta układa się blisko siebie, dzięki
czemu po upieczeniu tworzą cudowną całość do "(roz)
szarpania".Jeśli lubicie takie połączenia, to z pewnością zasmakują Wam również moje drożdżówki, krokiety i babeczki .Składniki (12
bułek):ciasto30 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukru350 g
mąki pszennej tortowej350 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli1/2 szklanki letniej
wody1
jajko5 łyżek
oliwynadzienie200 g
sera żółtego500 g
pieczarek1
cebulasólpieprzolej do smażeniaponadto1
żółtko4 łyżki
mlekasól morskaPrzygotowujemy rozczyn.
Mleko podgrzewamy z
cukrem. Do letniego dodajemy
drożdże. Rozpuszczamy je i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.Zagniatamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, wbijamy
jajo, wsypujemy
sól, wlewamy aktywne
drożdże i
wodę. Całość zarabiamy. Pod sam koniec dodajemy
oliwę. Ponownie łączymy wszystkie składniki. Ciasto przenosimy do natłuszczonej miski. Posypujemy je z wierzchu
mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.Przygotowujemy nadzienie.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.Dokładnie wymyte i osuszone
pieczarki kroimy w plasterki.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na złoty kolor na
oleju. Dodajemy
pieczarki, które od razu doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy je do czasu, aż sok całkowicie odparuje.Zwijamy
bułki.Ciasto przenosimy na stolnicę oprószoną
mąką pszenną. Rozwałkowujemy je dość cienko na kształt prostokąta i kroimy w kwadraty (powinniśmy ich otrzymać około 12). Na połowie każdego kawałka układamy
ser żółty i
pieczarki. Następnie brzegi ciasta sklejamy. Każdą sakiewkę lekko spłaszczamy, by całość dokładnie się skleiła, a następnie układamy dość blisko siebie w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Gotowe drożdżówki smarujemy
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem i posypujemy
solą morską.
Bułki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.