Kurcze pieczone! Nigdy nie sądziłam, że braknie mi czasu na bloga. Muszę przyznać, że cierpię strasznie z tego powodu. Dziś też jestem tu tylko na chwilkę. Wrzucam szybki przepis na pyszną, zdrową kanapkę z pieczonym kurczakiem. Może przygotujecie sobie jutro takie cudeńko na śniadanie.Składniki:1 podwójny filet z kurczaka3 łyżki oliwy1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu1 łyżeczka imbiru granulowanegoszczypta sproszkowanego pieprzu cayenne1 łyżeczka papryki słodkiejszczypta gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soliponadto1 mały jogurt naturalny2 ząbki czosnkukromki chleba z ziarnami (np. chleb mieszany na zakwasie)sałatka zielonapomidorpaprykaogórekmasłoFilety myjemy pod bieżącą wodą. Rozdzielamy je i osuszamy dokładnie. Mięso nacinamy w kilku miejscach po skosie (nie do końca, gdyż zależy Nam na tym, by piekło się w jednym kawałku).Do miski wlewamy oliwę. Wsypujemy przyprawy. Mięso zanurzamy w marynacie. Odstawiamy je na około 2 godziny do lodówki. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Gotowe mięsko odstawiamy do przestudzenia.Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa i filety kroimy w plasterki.Kromki chleba smarujemy masłem. Układamy kilka listków sałatki zielonej, posiekaną w paski paprykę, plasterki ogórka, pomidora i mięsa. Całość delikatnie oprószamy solą i polewamy naturalnym sosem czosnkowym.