Wykonanie
Zapraszam na pyszny i efektowny tort wielowarstwowy. Podstawę stanowią mocno
czekoladowe i wilgotne placki. Przełożyłam je
waniliową masą jaglaną (na bazie jednej ze zdrowszych
kasz) oraz masą
brzoskwiniową. Tort idealny na każdą okazję- i bez okazji również ;) . Zapraszam!Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- najlepiej funkcja termoobieg.Na ciasto:1) składniki suche:- 3,5 szklanki
mąki- szklanka drobnego
cukru- 1 łyżka domowego
cukru waniliowego- ¾ szklanki
cukru trzcinowego- 4 łyżki ciemnego
kakao- 1/4 łyżeczki
soli- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sodyWszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.2) składniki płynne:- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła- 3/4 szklanki
oleju roślinnego o neutralnym smaku- 1 1/2 szklanki zimnej
wodyŁączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniuW mikserze ucieramy:- 4
jajka- 200 ml kwaśnej
śmietany- 18%Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką tortownic (średnica około 26 cm).Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki.Masa brzoskwiniowa:· duża puszka – ok. 800 g –
brzoskwiń (z
syropem)· 2 szklanki drobnego
cukru· 2 łyżki
mąki pszennej· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1 szklanka
mleka· 400 g miękkiego
masłaDodatkowo- słoiczek
dżemu truskawkowego 100% bez
cukruBrzoskwinie z
syropem dokładnie blendujemy. Dodajemy
cukier i zagotowujemy.
Mąki łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
brzoskwiń. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny
budyń.Masa jaglana:· 200 g
kaszy jaglanej· 2 szklanki
mleka· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 250 g
serka mascarpone· szklanka
cukru pudru· 1,5 łyżki
żelatyny· 8 łyżek gorącej
wodyKaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się
mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu-
kasza musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną
kaszę blendujemy na gładka masę z
serkiem,
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Pod koniec, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie
żelatynę.Przestudzone placki kroimy na pół. Dolne części ciasta ponownie układamy w tortownicach. Każdy spód smarujemy
dżemem truskawkowym, na który wylewamy po połowie masy jaglanej. Przykrywamy górną częścią placków. Tortownice odstawiamy do lodówki, żeby masa dokładnie zastygła- na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie jeden placek z masą jaglaną przekładamy na paterę. Smarujemy go równomiernie połową masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugim plackiem z masą jaglaną. Pozostałą masą
brzoskwiniową smarujemy wierzch i boki
tortu.Dodatkowo:· 200 g
mlecznej czekolady orzechowejSchłodzoną
czekoladę siekamy i obsypujemy nią boki
tortu. Górę zdobimy według uznania- u mnie są to kwiatki – odrobinę ciasta z placków przelałam do małych foremek w kształcie kwiatów (foremki silikonowe takie jak do robienia domowych
czekoladek) i piekłam ok. 25 minut.Smacznego!