Wykonanie
Pyszne, wilgotne babeczki
czekoladowe z
śmietanowo-
serowym kremem.Babeczek wychodzi 18 - 20, a krem starcza na ozdobienie 12-stu. Dlaczego tak? Krem trzeba szybko zjeść, bo jest na bazie
śmietany i
sera, więc szybko się psuje, a we dwoje z Mężem nie dalibyśmy rady zjeść w krótkim czasie 20 babeczek - nawet 12 było za dużo. Te babeczki bez kremu mogą postać dłużej i są pyszne nawet bez żadnych dodatków. Na jakieś przyjęcie oczywiście można zwiększyć ilość składników kremu i pokryć nim wszystkie babeczki.Mąż powiedział, że to jedne z najlepszych jakie robiłam. Polecam!
Babeczki
Czekoladowe z
Waniliowym Kremem
MascarponeSkładniki:(na 18-20 standardowych babeczek)115 g ciemnej
czekolady (minimum 70%
kakao)2 duże
jajka185 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli85 g niesolonego
masła175 g
cukru trzcinowego muscovado250 ml
mleka w temperaturze pokojowej1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoKrem:(na 12 babeczek)250 g
sera mascarpone200 g
śmietany kremówki20 g
cukru z
waniliąBiałka oddziel od
żółtek, odstaw.
Mleko wymieszaj z ekstraktem z
wanilii i również odstaw. Do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i wsyp szczyptę
soli, wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj
masło z
cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym
żółtku, po każdym miksując.
Dodaj przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę i zmiksuj.
Następnie dodawaj na zmianę po trochu
mąki i
mleka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Białka ubij na sztywną pianę (możesz wsypać odrobinę
soli, żeby się łatwiej ubiły).
Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj
łopatką.
Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami i napełniaj je
ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w blaszce jeszcze 10 minut, a
potem studź na kratce.*Babeczki wyrosną ponad papilotkę, a po przestygnięciu wierch się z nią wyrówna
Przygotuj krem. W misce umieść
ser mascarpone,
śmietanę i
cukier z
wanilią. Zmiksuj przez chwilę - pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo krem się zważy (ja miksowałam dosłownie kilka sekund). Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekoruj nim wystudzone babeczki. Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis na babeczki ze zmianami pochodzi z książki "The Primrose Bakery Book";przepis na krem własny