ßßß
Babeczki Czekoladowe z Waniliowym Kremem MascarponeSkładniki:(na 18-20 standardowych babeczek)115 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)2 duże jajka185 g mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli85 g niesolonego masła175 g cukru trzcinowego muscovado250 ml mleka w temperaturze pokojowej1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoKrem:(na 12 babeczek)250 g sera mascarpone200 g śmietany kremówki20 g cukru z wanilią
Białka oddziel od żółtek, odstaw. Mleko wymieszaj z ekstraktem z wanilii i również odstaw. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsyp szczyptę soli, wymieszaj.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym miksując.
Dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
Następnie dodawaj na zmianę po trochu mąki i mleka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Białka ubij na sztywną pianę (możesz wsypać odrobinę soli, żeby się łatwiej ubiły).
Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami i napełniaj je ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w blaszce jeszcze 10 minut, a potem studź na kratce.*Babeczki wyrosną ponad papilotkę, a po przestygnięciu wierch się z nią wyrówna
Przygotuj krem. W misce umieść ser mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią. Zmiksuj przez chwilę - pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo krem się zważy (ja miksowałam dosłownie kilka sekund). Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekoruj nim wystudzone babeczki. Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!




źródło: przepis na babeczki ze zmianami pochodzi z książki "The Primrose Bakery Book";przepis na krem własny