Wykonanie
Przysięgam Wam, że nie pamiętam, jak wygląda słońce. W Danii nastał sezon mgieł - Londyn niech się schowa! Od rana do wieczora, cały dzień powleczony jest mlecznobiałą zasłoną. Z
budynku naprzeciwko nie widać nawet konturów, tylko okna rozjaśnione elektrycznym światłem. Dni płyną powoli, podobne, wszystkie zasnute mgłą. Jestem pewna, że wampiry z całej Europy przybyły na ten niewielki półwysep, strach więc wychodzić wieczorami. I co na to wszystko poradzić...?Ja piekę babeczki.
Czekoladowe.Te konkretnie upiekłam jako drugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą
językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z
ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił, bo wysiadając z autobusu na kolejnym przystanku głośno się chwalił: Zobaczcie, co dzisiaj rozdają w autobusie!Z racji, że chciałam chociaż kilka egzemplarzy zachować dla szkolnych kolegów, siedziałam cicho i udawałam, że nie wiem, o co chodzi... A pan kierowca tylko się śmiał pod nosem.W szkole babeczki zrobiły furorę, zostały skonsumowane nawet przez tych na dietach i ogólnie przywiązanych do zdrowego stylu odżywiania. U wszystkich zdobyły uznanie. Polecam Wam je ogromnie - na wyjątkowe okazje, ale także na deser do popołudniowej
kawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek -
orzechów i
czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni
orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki Rocher
Składniki:(na 12 sztuk)85 g
mąki pszennej45 g mielonych
orzechów laskowych1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
masła55 g ciemnej
czekolady (70%)45 g
kakao2
jajka120 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii115 g kwaśnej
śmietanykrem:260 g
serka kremowego260 g nutellidodatkowo:12 pralinek Ferrero Rocher
Mąkę przesiać, wymieszać z
orzechami,
sodą i proszkiem.
Masło ropzuścić, zdjąć z palnika, do ciepłego dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na kilka minut, po czym dokładnie wymieszać. Dodać przesiane
kakao, wymieszać, aby nie było grudek.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą, jasną masę, dodać ekstrakt, połączyć. Wlać masę
czekoladową, wymieszać. Dodawać partiami
mąkę na zmianę z kwaśną
śmietaną.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Na krem zmiksować
serek z nutellą.Przełożyć krem do woreczka z dużą, okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Wierzch udekorować pralinkami.Smacznego!
A ja tymczasem powoli zaczynam myśleć o pierniczkach...