Muffinki robione były na oko, ale na całe szczęście wyszły wilgotne w środku i mocno czekoladowe. Przepis godny polecenia, bo mi naprawdę smakowały-mężowi zresztą też ;)Robiłam je razem z ciasteczkami dla męża na urodzinowy poczęstunek w pracy.Składniki:135 g mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli20 g kakao60 g niesolonego masła150 g cukru1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii150 ml śmietany (u mnie kremówka)1/2 łyżeczki octu1/2 łyżeczki sodygroszkiczekoladoweMąkę przesiej do miski, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.W drugiej misce mikserem utrzyj masło. Dodaj cukier i ubijaj aż będzie puszyste. Dodaj jajko i miksuj do połączenia. Wlej ekstrakt z wanilii i wymieszaj.Dodaj cześć mąki i wymieszaj potem cześć śmietany, wymieszaj. Znowu mąka, śmietana i skończ na mące.Do małej miseczki wsyp sodę, wlej do niej ocet. Zamieszaj i szybko wlej do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Dodaj groszkiczekoladowe. Nakładaj do foremek na muffinki i piecz ok 25 - 30 minut w 180 stopniach.