Wykonanie
Kontynuacja popularnego na blogu połączenia
smakowego: na blogu znajduje się już tort
bezowy Rocher oraz kostka Rocher, nie mogło zabraknąć obłędnych babeczek
czekoladowo -
orzechowych. Wykonałam je dla dzieci z okazji Dnia Dziecka, nie pytajcie, kto zjadł najwięcej ;-). Nadziane nutellą z kremem
orzechowo -
czekoladowym.. Uzależniają!Składniki na 12 babeczek:1/2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki zmielonych
orzechów laskowychpół łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
masła55 g
gorzkiej czekolady, posiekanejpół szklanki
kakao2 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół szklanki kwaśnej
śmietany 18% lub gęstego
jogurtu greckiegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, zmielone
orzechy laskowe,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.W garnuszku umieścić
masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane
kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
cukier ubić mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z
wanilii, ubijając dalej. Dodać masę
czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy wysokości papilotek (uwaga: ciasto będzie gęste o konsystencji musu, najwygodniej nakładać je przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętym końcem).Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Ponadto:400 g nutelli (1 słoiczek)250 g
serka kremowego philadelphia (nie light), schłodzonego12 pralinek Ferrero Rocher (zamiast można użyć
orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni - w całości lub posiekanych)Wystudzone babeczki przygotować: lekko ściać nożem wybrzuszoną powierzchnię. Delikatnie wydrążyć środek babeczek (można nożykiem lub łyżeczką, ja zrobiłam to przy pomocy urządzenia do wydrążania
jabłek). Wydrążony środek przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętą końcowką nadziać nutellą, w każdej babeczce.W misie miksera umieścić schłodzony
serek kremowy dodać pozostałą nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką okragłą końcówką. Krem wycisnąć na babeczki (mniej niż na zdjęciach, mi zabrakło na 2 babeczki ;-). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć pralinkę Ferrero Rocher.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).