ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa babka czekoladowa

Jogurtowa babka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier, nadal ucierając. Wbijać jajka jedno po drugim, ciągle miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
POLEWA CZEKOLADOWA:
100 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
15 g cukru
15 g masła
Posiekana czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=713