ßßß
Składniki:125 g miękkiego masła3/4 szklanki drobnego cukru2 jajka1 szklanka jogurtu greckiego2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szklanki kakaoWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiać.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier, nadal ucierając. Wbijać jajka jedno po drugim, ciągle miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.POLEWA CZEKOLADOWA:100 ml mleka100 g czekolady gorzkiej15 g cukru15 g masłaPosiekana czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.SMACZNEGO !!!