Wykonanie
Składniki:125 g miękkiego
masła3/4 szklanki drobnego
cukru2
jajka1 szklanka
jogurtu greckiego2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
kakaoWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając
cukier, nadal ucierając. Wbijać
jajka jedno po drugim, ciągle miksując.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną lub
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
POLEWA CZEKOLADOWA:100 ml
mleka100 g
czekolady gorzkiej15 g
cukru15 g
masłaPosiekana
czekoladę zalać zagotowanym
mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i
masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.SMACZNEGO !!!