ßßß
Znowu na blogu czekoladowo :-). Tym razem pyszna babka na gęstym jogurcie greckim. W cieście jest dużo kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej czekolady... Polewę zrobiłam jak przy Torcie Andaluzja - jest rewelacyjna. Babka wyjdzie Wam bez zakalca, jeśli będziecie przestrzegać tylko 3 podstawowych reguł (dotyczy to wszystkich ciast ucieranych): wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, mąkę i kakao przesiewamy oraz surowego ciasta nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników (wymieszałam widelcem). Polecam!Składniki:125 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka1 szklanka kremowego jogurtu greckiego2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać, odłożyć.Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.Polewa czekoladowa:100 ml mleka100 g czekolady (70% kakao)15 g cukru15 g masłaPosiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.Smacznego :-).Przepis Donny Hay pochodzi z tej strony .