ßßß Cookit - przepis na Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Znowu na blogu czekoladowo :-). Tym razem pyszna babka na gęstym jogurcie greckim. W cieście jest dużo kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej czekolady... Polewę zrobiłam jak przy Torcie Andaluzja - jest rewelacyjna. Babka wyjdzie Wam bez zakalca, jeśli będziecie przestrzegać tylko 3 podstawowych reguł (dotyczy to wszystkich ciast ucieranych): wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, mąkę i kakao przesiewamy oraz surowego ciasta nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników (wymieszałam widelcem). Polecam!
Składniki:
125 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać, odłożyć.
Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
100 g czekolady (70% kakao)
15 g cukru
15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
Smacznego :-).
Przepis Donny Hay pochodzi z tej strony .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowa-babka-czekoladowa-z-polewa-czekoladowa