Wykonanie
Znowu na blogu
czekoladowo :-). Tym razem pyszna babka na gęstym
jogurcie greckim. W cieście jest dużo
kakao, dlatego smakuje, jakby była z najlepszej
czekolady... Polewę zrobiłam jak przy Torcie Andaluzja - jest rewelacyjna. Babka wyjdzie Wam bez zakalca, jeśli będziecie przestrzegać tylko 3 podstawowych reguł (dotyczy to wszystkich ciast ucieranych): wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej,
mąkę i
kakao przesiewamy oraz surowego ciasta nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników (wymieszałam widelcem). Polecam!Składniki:125 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 szklanka kremowego
jogurtu greckiego2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
sodę, proszek przesiać, odłożyć.
Masło i
cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać
jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:100 ml
mleka100 g
czekolady (70%
kakao)15 g
cukru15 g
masłaPosiekaną
czekoladę zalać zagotowanym
mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i
masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.Smacznego :-).Przepis Donny Hay pochodzi z tej strony .