Wykonanie
cytuję za DorotąSkładniki:125 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 szklanka kremowego
jogurtu greckiego (użyłam zwykłego)2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając
cukier i dalej ucierając. Wbijać
jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną lub
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:100 ml
mleka100 g
czekolady (70%
kakao)15 g
cukru15 g
masłaPosiekaną
czekoladę zalać zagotowanym
mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i
masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.Smacznego :)Dodaje do akcji: