ßßß
cytuję za DorotąSkładniki:125 g masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka1 szklanka kremowego jogurtu greckiego (użyłam zwykłego)2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.Polewa czekoladowa:100 ml mleka100 g czekolady (70% kakao)15 g cukru15 g masłaPosiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.Smacznego :)Dodaje do akcji: