Wykonanie
Ciasto zrobione w oparciu o przepis ze strony Moje wypieki .Składniki: Ciasto: 190 g
masła, 1 szklanka drobnego
cukru do wypieków, 3
jajka, 1 1/2 szklanki kremowego
jogurtu greckiego, 3 szklanki
mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 3/4 szklanki
kakao.
Polewa czekoladowa: 50 ml
mleka, 50 g
czekolady (70%
kakao), 1 łyżka
cukru, 1 łyżka
masła.Przygotowanie:Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
sodę, proszek przesiać, odłożyć.
Masło i
cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać
jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę do babki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150ºC przez 50 minut, później zwiększyć temp do 180ºC i piec jeszcze 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa: Do gotującego się
mleka wrzucić połamaną na małe kawałki
czekoladę,
cukier i
masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Posmarować ciasto
czekoladą (ja
czekoladę nakładałam sylikonowym pędzlem).Powyższy przepis jest na formę o średnicy 25 cm z kominem.