Wykonanie
To była moja druga przygoda z tą babką tym razem udana, przepis na tą babkę znalazłam na stronie "moich wypieków" w oryginalnym przepisie jest mniej
proszku do pieczenia za to jest użyta
soda oczyszczona ja jakoś za
sodą nie przepadam więc postanowiłam trochę zmodyfikować przepis! Ale najważniejszy jest tu smak babki a jest wspaniały a i jeszcze jedno ja robiłam ją z połowy składników.
Składniki:125 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 szklanka kremowego
jogurtu greckiego2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając
cukier i dalej ucierając. Wbijać
jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując.
Mąkę dodawać na zmianę z
jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:100 ml
mleka50 g
czekolady (70%
kakao)50g
czekolady z orzechami15 g
cukru15 g
masłaPosiekaną
czekoladę zalać zagotowanym
mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i
masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto.