ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-jogurtowa

Babka czekoladowo-jogurtowa

nazwa

Wykonanie

To była moja druga przygoda z tą babką tym razem udana, przepis na tą babkę znalazłam na stronie "moich wypieków" w oryginalnym przepisie jest mniej proszku do pieczenia za to jest użyta soda oczyszczona ja jakoś za sodą nie przepadam więc postanowiłam trochę zmodyfikować przepis! Ale najważniejszy jest tu smak babki a jest wspaniały a i jeszcze jedno ja robiłam ją z połowy składników.
Składniki:
125 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
100 ml mleka
50 g czekolady (70% kakao)
50g czekolady z orzechami
15 g cukru
15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/08/babka-czekoladowo-jogurtowa.html