ßßß

Składniki:125 g masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2 jajka1 szklanka kremowego jogurtu greckiego2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki kakaoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, kakao, proszek przesiać.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.Formę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.Polewa czekoladowa:100 ml mleka50 g czekolady (70% kakao)50g czekolady z orzechami15 g cukru15 g masłaPosiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać ciasto.