Wykonanie
Trwa Wielki Post, a więc Święta Wielkanocne już coraz bliżej. Czy też tak macie, że w okresie przed Świętami, planujecie swoje wypieki czy potrawy, jakie podacie w Wielkanoc? Ja tak. Dlatego proponuje Wam już teraz, prosty przepis na
jogurtową babkę
czekoladową z
czekoladową polewą. Brzmi za bardzo czekoladowo? No to co - przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć!Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać
trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2.
mąka i
kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna!
Składniki (wszystkie powinny
mieć temperaturę pokojową!):* ciasto:- 125g
masła- 1/2 - 3/4 szklanki drobnego
cukru- 2
jajka- 1 szklanka kremowego
jogurtu greckiego- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka płaska
sody oczyszczonej- 1/2 szklanki
kakao* polewa:- 100 ml
mleka- 100g
czekolady (min. 70%
kakao)- 1 łyżka
cukru- 1 łyżka
masłaMąkę,
kakao,
sodę i proszek przesiać do miski.
Masło z
cukrem utrzeć do białości. Wbijać
jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać
mąkę i
jogurt. Utrzeć tylko do połączenia składników.Formę do babki wysmarować
masłem i wysypać
bułka tartą lub
kaszą manną. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu, babkę lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym
mlekiem, dodać
cukier i
masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'maameemoomoo'