Wykonanie
Wspominałam już kiedyś, jakim niepoprawnym optymistą jest mój Mąż, prawda? Do samochodu wychodzi zawsze „najwyżej na pół godzinki”, z pracy wraca w teorii średnio 2 godziny wcześniej, niż w rzeczywistości, żonę ma najlepszą na świecie (tu na ogół kiwam z niedowierzaniem głową, bo chyba nawet największa miłość nie może być aż tak ślepa ;), a do tego za każdym razem, gdy puszcza totka, twierdzi, że tym razem to już na pewno będziemy bogaci :)Jak dotąd milionerami jeszcze nie jesteśmy, ale jakoś nam to zbytnio nie przeszkadza, choć nie
powiem, że nie przydałaby mi się większa kuchnia i kilka dodatkowych par szpilek ;P I tak kilka
razy w tygodniu
śmieję się z mojego
Męża optymisty obiecującego mi złote góry, a on wzrusza z udawaną skruchą ramionami i, z Zuzią uwieszoną na szyi, włącza komputer, żeby sprawdzić, kto wygrał w irlandzką loterię i jakie są aktualne
wyniki multi multi . Kto wie, może kiedyś jednak wygra i wtedy to on się będzie śmiał ze mnie ;PTymczasem pozostaje mi cieszyć się tym, co mam i marzyć o nowej kuchni, zajadając się
ciastem. Skoro zaś wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a na poprawę humoru najlepsza jest
czekolada, pomyślałam, że zrobię Piotrkowi coś ekstra i upiekłam wielką, słodziutką i niesamowicie pyszną babę wielkanocną z jego ulubioną Nutellą i chrupiącymi kawałkami
orzechów laskowych.
Babka wyszła znakomita (bo przecież z Nutellą wszystko smakuje dobrze ;) i okazała się iście królewskim deserem. Mocno czekoladowa, z doskonale wyczuwalnym smakiem Nutelli,
orzechami oraz fenomenalną polewą… po prostu wspaniała. Do tego udekorowałam ją pralinami Ferrero i
pokryłam jadalnym złotym sprejem, który sprawił, że wygląda trochę jak góra złota ;) Choć barwniki i tym podobne dodatki spożywcze nie są w mojej kuchni częstymi gości, tym razem rzeczywiście warto było się przełamać. Oczywiście Wy możecie pozłacanie pominąć, babka będzie równie piękna :)Polecam :)***Kochani, to już ostatni wpis przed świętami, więc chciałabym w imieniu swoim oraz mojej rodziny złożyć Wam wszystkim życzenia wspaniałych, wypełnionych radością Świąt Wielkanocnych. Życzymy Wam jak najprzyjemniej spędzonego czasu,
słonecznej pogody oraz oczywiście całego mnóstwa pyszności :)Składniki na dużą (2l lub nieco większą) formę:3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli200g miękkiego niesolonego
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka (około 300g) Nutelli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 duże
jajka1/4 szklanki
mleka100g
orzechów laskowych, podprażonych i posiekanychPolewa:75g Nutelli1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
mlekaDodatkowo:praliny Ferrero Rocherzłoty
sprej do wypieków i deserówWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól wymieszaj i przesiej do miski. Odstaw na bok.
Masło utrzyj razem z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj Nutellę oraz ekstrakt z
wanilii i zmiksuj dokładnie. Wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym.Do masy dodawaj porcjami wymieszane suche składniki na przemian z
mlekiem, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekane
orzechy laskowe.Ciasto przełóż do formy na babkę wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka, w razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.Upieczoną babkę pozostaw w formie na około 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Następnie przygotuj polewę. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, by nie było żadnych grudek. Gotową udekoruj wystudzoną babkę.Wierzch babki ozdób posiekanymi pralinkami* i spryskaj złotym sprejem (opcjonalnie). Przechowuj pod przykryciem.Smacznego :)
* Jeżeli przygotowujesz babkę wcześniej, nie układaj na niej od razu pralinek, gdyż nabiorą wilgoci i będą niesmaczne.Wpis sponsorowany