Wykonanie
Red Velvet, czyli czerwony aksamit to wyśmienite ciasto, którego korzenie prawdopodobnie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Ciasto syci oko wspaniałym, czerwonym kolorem, ale również zachwyca swoim smakiem. Jest idealnym prezentem dla kogoś kogo kochasz. Wzmocni walentynkową atmosferę, bądź zabarwi imprezę jubileuszową. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 23cm)- 150 g miękkiego
masła- 300 g
cukru- 2 duże
jajka- łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 300 g
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- łyżeczkę
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 240 ml
maślanki- 2-3 łyżki płynnego czerwonego barwnika (lub 6 łyżek soku z
buraków)- 1 i 1/2 łyżeczki jasnego
octu winnego- 1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejPolewa:- 100 g
masła- 250 g kremowego
serka kanapkowego- 600 g przesianego
cukru pudruPRZYGOTOWANIE:Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce zmieszaj
masło z
cukrem na masę, dodawaj po
jajku ciągle miksując, a następnie dodaj ekstrakt. Do osobnej miski przesiej (nie przesiewałam)
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sól, wymieszaj składniki. Do trzeciej miski wlej
maślankę i dodaj barwnik, wymieszaj. Do miski z
masłem wsyp 1/3 suchych składników i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj 1/3
maślanki i znów dobrze wymieszaj. Czynności te powtórz jeszcze dwa
razy. Masa nie powinna być zbyt gęsta. W kubku wymieszaj
ocet z
sodą, aż wytworzą się bąbelki. Wtedy szybko dodaj mieszankę do ciasta. Formę wypełnij
ciastem i piecz w nagrzanym do 180*C przez ok. 45 minut. Jeśli masz dwie tortownice, ciasto można upiec osobno. Upieczone ciasto do "suchego patyczka" odstaw do wystudzenia. Następnie podziel je na dwa lub trzy blaty. Mikserem ubij na puszysto
masło,
serek i
cukier puder. Przekładaj nim blaty ciasta i udekoruj wierzch
tortu. Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszkami z ciasta oraz posypałam je wiórkami z
białej czekolady. Smacznego!