ßßß Cookit - przepis na Ciasto Red Velvet

Ciasto Red Velvet

nazwa

Wykonanie

Red Velvet, czyli czerwony aksamit to wyśmienite ciasto, którego korzenie prawdopodobnie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Ciasto syci oko wspaniałym, czerwonym kolorem, ale również zachwyca swoim smakiem. Jest idealnym prezentem dla kogoś kogo kochasz. Wzmocni walentynkową atmosferę, bądź zabarwi imprezę jubileuszową. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 23cm)
- 150 g miękkiego masła
- 300 g cukru
- 2 duże jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 ml maślanki
- 2-3 łyżki płynnego czerwonego barwnika (lub 6 łyżek soku z buraków)
- 1 i 1/2 łyżeczki jasnego octu winnego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g masła
- 250 g kremowego serka kanapkowego
- 600 g przesianego cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce zmieszaj masło z cukrem na masę, dodawaj po jajku ciągle miksując, a następnie dodaj ekstrakt. Do osobnej miski przesiej (nie przesiewałam) mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj składniki. Do trzeciej miski wlej maślankę i dodaj barwnik, wymieszaj. Do miski z masłem wsyp 1/3 suchych składników i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj 1/3 maślanki i znów dobrze wymieszaj. Czynności te powtórz jeszcze dwa razy. Masa nie powinna być zbyt gęsta. W kubku wymieszaj ocet z sodą, aż wytworzą się bąbelki. Wtedy szybko dodaj mieszankę do ciasta. Formę wypełnij ciastem i piecz w nagrzanym do 180*C przez ok. 45 minut. Jeśli masz dwie tortownice, ciasto można upiec osobno. Upieczone ciasto do "suchego patyczka" odstaw do wystudzenia. Następnie podziel je na dwa lub trzy blaty. Mikserem ubij na puszysto masło, serek i cukier puder. Przekładaj nim blaty ciasta i udekoruj wierzch tortu. Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszkami z ciasta oraz posypałam je wiórkami z białej czekolady. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/09/ciasto-red-velvet.html