ßßß
No dobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem.Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :)Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej1,25 szklanki cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka soli2 duże jajka1,5 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka maślanki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka octu winnego1 łyżeczka sody oczyszczonejczerwony barwnikPotrzebne będą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i spód smarujemy masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim. Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem.Mąkę, kakao, sól i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą.Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy aż wszystko się połączy.Do szklanki wlewamy ocet i dodajemy sodę. Mieszamy. Powstanie nam piana. I teraz szybko wlewamy tę pianę do ciasta i mieszamy. Ciasto dzielimy równo na dwie tortownice.Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę przestygnie, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masa kremowa:600 g serka Philadelphia200 g masła1,5 szklanki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliiW misie miksera ucieramy masło na jasną masę. Stopniowo, powoli, cały czas ucierając, dodajemy cukier. Potem wanilię i serek. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby się wszystko połączyło. Masę chowamy do lodówki na 45 minut.Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Na wierzch też kładziemy krem, czyli: ciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy milimetrową warstwę ciasta i kruszymy).Ciasto trzymamy w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)