Wykonanie

No dobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone.
Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet
Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem.Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona
mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a
cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z
buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :)Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej1,25 szklanki
cukru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
soli2 duże
jajka1,5 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
maślanki1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
sody oczyszczonejczerwony barwnikPotrzebne będą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i spód smarujemy
masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim. Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale
sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem.
Mąkę,
kakao,
sól i
cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy
jajko, dodajemy
olej,
maślankę, ekstrakt
waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą.Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy aż wszystko się połączy.Do szklanki wlewamy
ocet i dodajemy
sodę. Mieszamy. Powstanie nam piana. I teraz szybko wlewamy tę pianę do ciasta i mieszamy. Ciasto dzielimy równo na dwie tortownice.Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę przestygnie, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masa kremowa:600 g
serka Philadelphia200 g
masła1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW misie miksera ucieramy
masło na jasną masę. Stopniowo, powoli, cały czas ucierając, dodajemy
cukier.
Potem wanilię i
serek. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby się wszystko połączyło. Masę chowamy do lodówki na 45 minut.Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Na wierzch też kładziemy krem, czyli: ciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy milimetrową warstwę ciasta i kruszymy).Ciasto trzymamy w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)