ßßß
Red Velvet Cakeautor Dorota z Moich wypiekówSkładniki:2½ szklanki mąki pszennej1¼ szklanki cukru1 łyżka kakao ( pominęłam )1 łyżeczka soli2 duże jajka1½ szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżka winnego octu1 łyżeczka sody oczyszczonej60 ml czerwonego barwnika w płynieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.*Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.Masa kremowa:2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) ( użyłam mascarpone )200 g masła, w temperaturze pokojowej ( pominęłam )1¼ - 1½ szklanki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliiW misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia.Wykonanie:Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i - co ważne sodę dodać do każdej dopiero przed samym pieczeniemDodaję do akcji: