Wykonanie
Wypiek w miesiącu marcu zaproponowała gospodyni Aleksandraz bloga 52 tygodnie w kuchni .Jak tu nie upiec i to w czasie diety?Przepis jednak zawierał kilka błędów w związku z tym podratowałam sięprzepisem Doroty. Oczywiście zupełnie nie szło mi to pieczenie...to zapomniałam zupełnie o
kakao...to znowu nie zmieszałam
octu winnego z
sodą ale...obiecałam mojemu gościowi, że będziemy jadły tort i jadłyśmy!Zupełnie nic się nie stało z moją masą
tortową mimo potyczki ze składnikamiwięc możecie piec i łączyć składniki jak tylko chcecie a ciasto zawsze wyjdzie!Jedyną metodę jaką zastosowałam to mieszanie w jednym kierunku :-)No cóż..muszę trochę pomarudzić na ten
tortowy wypiekbo niestety według mnie nie jest aż tak godny uznania jak piszą o nim w
sieci.Brakowało mi w nim
owocu, czegoś kwaśnego i bardzo żałuję,że nie skusiłam się na
maliny, które widziałam już na moim ryneczku w pasażu.A tort wygląda tak...:-)
Red Velvet
Cakeautor Dorota z Moich wypiekówSkładniki:2½ szklanki
mąki pszennej1¼ szklanki
cukru1 łyżka
kakao ( pominęłam )1 łyżeczka
soli2 duże
jajka1½ szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
winnego octu1 łyżeczka
sody oczyszczonej60 ml czerwonego barwnika w płynieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem.*
Mąkę,
kakao i
sól przesiać do miski. Dodać
cukier, wymieszać.W drugiej misce
jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać
oleju,
maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).Do szklanki wlać
ocet, dodać
sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo
między dwie tortownice.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.Masa kremowa:2 opakowania
serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) ( użyłam
mascarpone )200 g
masła, w temperaturze pokojowej ( pominęłam )1¼ - 1½ szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW misie miksera utrzeć
masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo
cukier, ucierając. Dodać
wanilię,
serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia.Wykonanie:Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i - co ważne
sodę dodać do każdej dopiero przed samym pieczeniemDodaję do akcji: