ßßß Cookit - przepis na Red Velvet Cake i Weekendowa Cukiernia #2

Red Velvet Cake i Weekendowa Cukiernia #2

nazwa

Wykonanie

Wypiek w miesiącu marcu zaproponowała gospodyni Aleksandra
z bloga 52 tygodnie w kuchni .
Jak tu nie upiec i to w czasie diety?
Przepis jednak zawierał kilka błędów w związku z tym podratowałam się
przepisem Doroty. Oczywiście zupełnie nie szło mi to pieczenie...
to zapomniałam zupełnie o kakao...to znowu nie zmieszałam octu winnego z sodą ale...
obiecałam mojemu gościowi, że będziemy jadły tort i jadłyśmy!
Zupełnie nic się nie stało z moją masą tortową mimo potyczki ze składnikami
więc możecie piec i łączyć składniki jak tylko chcecie a ciasto zawsze wyjdzie!
Jedyną metodę jaką zastosowałam to mieszanie w jednym kierunku :-)
No cóż..muszę trochę pomarudzić na ten tortowy wypiek
bo niestety według mnie nie jest aż tak godny uznania jak piszą o nim w sieci.
Brakowało mi w nim owocu, czegoś kwaśnego i bardzo żałuję,
że nie skusiłam się na maliny, które widziałam już na moim ryneczku w pasażu.
A tort wygląda tak...:-)
Red Velvet Cake
autor Dorota z Moich wypieków
Składniki:
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao ( pominęłam )
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.*
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Masa kremowa:
2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) ( użyłam mascarpone )
200 g masła, w temperaturze pokojowej ( pominęłam )
1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
* jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i - co ważne sodę dodać do każdej dopiero przed samym pieczeniem
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/03/red-velvet-cake-i-weekendowa-cukiernia.html