Wykonanie
Amerykańskie ciasto, które swój piękny czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi, a oryginalny lekko słonawy smak -
serkom philadelphia. Z tych dwóch składników nie warto rezygnować zastępując je innymi, bo ciasto straci charakter. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam bardzo :)Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
cukru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
soli2 duże
jajka1,5 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub odrobina aromatu1 łyżka
winnego octu1 łyżeczka
sody oczyszczonej60 ml czerwonego barwnika w płynie lub 1 kopiata łyżeczka w żeluWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia a boki natłuścić.(jeśli nie macie dwóch tortownic wówczas podzielcie ciasto na dwie części i pieczcie osobne blaty. Jednak należy pamiętać by
sode dawać dopiero przed samym pieczeniem)Przesianą
mąkę,
kakao i
sól wsypać do miski, dodać
cukier i wymieszać.W drugiej misce
jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać
olej,
maślankę, barwnik, aromat i wymieszać do połączenia (również widelcem).Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).Do małej miseczki wlać
ocet, dodać
sodę i szybko wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko - pianę wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić równo
między dwie tortownice.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Z blatów pościnać milimetrowe warstwy ciasta i rozkruszyć je (będą potrzebne do obsypanie wierzchu i
boków gotowego ciasta).Masa kremowa:600g
serka kremowego Philadelphia200 g
masła, w temperaturze pokojowej1 i 1/4 - 1,5 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMasło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo
cukier. Dodać
wanilię,
serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na ok 1/2 godz do lekkiego stężenia.Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch i boki lekko wysmarować kremem. Obsypać okruchami ciasta.Smacznego :)