Wykonanie
Amerykańskie ciasto - tort. Swój intensywny czerwony kolor zawdzięcza sztucznemu barwnikowi (nie warto zastępować naturalnym, buraczanym - ciasto wychodzi w kolorze rdzawym, próbowałam). Koniecznie na
maślance, która razem z
olejem dodaje ciastu wilgotności i ciężkości. Red Velvet
Cake jest porównywane często z Devil's Food
Cake, jest jednak zdecydowanie mniej
czekoladowe. Najlepszy krem wykonany jest na
serku kremowym philadelphia. Mimo, że jest lekko słony, nie rezygnujmy z niego - nadaje ciastu charakteru. To najlepsza receptura na Red Velvet
Cake, jaką znalazłam; do wykonania ciasta nie używamy miksera - często zbyt długo miksowane ciasto opada po upieczeniu. Wszystko wymieszałam widelcem :-). Z ciasta można również wykonać muffinki. Polecam!Składniki:2½ szklanki
mąki pszennej1¼ szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
kakaopół łyżeczki
soli2 duże
jajka1½ szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
winnego octu1 łyżeczka
sody oczyszczonej60 ml czerwonego barwnika w płynieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.*
Mąkę,
kakao i
sól przesiać do naczynia. Dodać
cukier, wymieszać.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka; dodać
olej,
maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia (widelcem lub rózgą kuchenną).Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jedym kierunku).Do szklanki wlać
ocet, dodać
sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo
między dwie tortownice.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.Masa kremowa:2 opakowania
serka kremowego philadelphia (1 opakowanie: 300 g)200 g
masła, w temperaturze pokojowej1¼ - 1½ szklanki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW misie miksera utrzeć
masło i
cukier na puszystą i jasną masę. Dodać
wanilię,
serek i utrzeć/zmiksować. Krem warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut, do lekkiego zgęstnienia.WykonaniePrzestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.* Jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i - co ważne -
sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.Smacznego :-).
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z blogu Bakarella .