ßßß
"America's Favorite Cookie" - czarne markizy przełożone słodziutkim kremem. Często prosiliście o przepis na domowe Oreo. I nie będę czarować - nie są jak prawdziwe Oreo ze sklepu ;-). Ciastka kakaowe prawdopodobnie najlepsze jakie jadlam do tej pory. Choć krem jest bardzo tłusty... ozdobiłam nim tylko kilka ciastek, resztę zajadam z mlekiem ;). Słodkie są też same reklamy tych ciasteczek - zawsze reaguję na nie uśmiechem :-). Więc 'first you twist it, then you lick it and then dunk it!' (najpierw przekręć ciasteczko, potem poliż i namocz - w mleku), lub jak wolicie :-).ps. ten wpis nie ma na celu reklamy tych ciasteczek, po prostu podobają mi się ich spoty reklamowe ;-)Składniki na 25 - 30 sztuk ciastek:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado*145 g masła1 duże jajkoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i utrzeć do białości i puszystości. Dodać jajko, ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować.Z masy formować kulki małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odstępach - mocno rosną. Lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 190°C przez około 9 minut. Wyjąć, poczekać chwilę, aż stwardnieją i przełożyć na drucianą kratkę do wystudzenia.Masa do przełożenia:110 g masła2 szklanki cukru pudru (dodałam mniej)2 łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło przełożyć do miksera, dodać cukier. Ucierać do powstania głakdiej, jasnej, puszystej masy. Pod sam koniec dodać ekstrakt z wanilii, utrzeć. Kremem przełożyć wystudzone ciastka.Jedząc maczać w mleku ;-).* Można zastąpić drobnym białym cukrem, ale ciemny brązowy będzie najodpowiedniejszy.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Smitten Kitchen'.