Wykonanie
"America's Favorite Cookie" - czarne markizy przełożone słodziutkim kremem. Często prosiliście o przepis na domowe Oreo. I nie
będę czarować - nie są jak prawdziwe Oreo ze sklepu ;-).
Ciastka kakaowe prawdopodobnie najlepsze jakie jadlam do tej
pory. Choć krem jest bardzo tłusty... ozdobiłam nim tylko kilka
ciastek, resztę zajadam z
mlekiem ;). Słodkie są też same reklamy tych
ciasteczek - zawsze reaguję na nie uśmiechem :-). Więc 'first you twist it, then you lick it and then dunk it!' (najpierw przekręć
ciasteczko,
potem poliż i namocz - w
mleku), lub jak wolicie :-).ps. ten wpis nie ma na celu reklamy tych
ciasteczek, po prostu podobają mi się ich spoty reklamowe ;-)Składniki na 25 - 30 sztuk
ciastek:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 i 1/4 szklanki ciemnego
cukru muscovado*145 g
masła1 duże
jajkoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera, dodać
cukier i utrzeć do białości i puszystości. Dodać
jajko, ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować.Z masy formować kulki małego
orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odstępach - mocno rosną. Lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 190°C przez około 9 minut. Wyjąć, poczekać chwilę, aż stwardnieją i przełożyć na drucianą kratkę do wystudzenia.Masa do przełożenia:110 g
masła2 szklanki
cukru pudru (dodałam mniej)2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło przełożyć do miksera, dodać
cukier. Ucierać do powstania głakdiej, jasnej, puszystej masy. Pod sam koniec dodać ekstrakt z
wanilii, utrzeć. Kremem przełożyć wystudzone
ciastka.Jedząc maczać w
mleku ;-).* Można zastąpić drobnym
białym cukrem, ale ciemny brązowy będzie najodpowiedniejszy.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Smitten Kitchen'.