Wykonanie
Amerykańskie
ciasteczka przełożone kremem z
masła orzechowego. Mocno
czekoladowe i mocno
orzechowe! Whoopie
pies to
ciasteczka przypominające teksturą ciasto ucierane (tak też są wykonywane), pozostają miękkie i puszyste. Amerykańska klasyka, zwłaszcza w połączeniu z
masłem orzechowym.Składniki na około 15 - 17
ciastek (podwójnych):120 g
masła170 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko170 g
mąki pszennej60 g
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło i
cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać
jajko i ucierać do całkowitego połączenia. Masa
maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać szpatułką; nie za długo, tylko do połączenia się składników.Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie
pies (wysmarować ją wcześniej
masłem i oprószyć
mąką).Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy
ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Ciastka łączyć przekładając 1 pełną łyżką kremu
orzechowego.190 g gładkiego
masła orzechowego (bez kawałków orzeszków)60 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii170 g
cukru pudru (lub mniej, do smaku)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i utrzeć do powstania kremu (im więcej
cukru pudru tym krem będzie bardziej puszysty).Smacznego :-).