ßßß Cookit - przepis na Ciasto Czekoladowe z Serem i Polewą Toffi

Ciasto Czekoladowe z Serem i Polewą Toffi

nazwa

Wykonanie

To już kolejne ciasto, pieczone i fotografowane w środku nocy. Winą za taki stan rzeczy obarczam nieposkromiony apetyt na słodycze. Czyj? Oczywiście MÓJ!!!:-) To on każe mi wyciągać mikser i rozgrzewać piekarnik w godzinach, gdy większość z Was słodko przewraca się na drugi bok. Czekanie do rana, na lepsze światło, nie wchodzi w rachubę!. Trzeba zrobić, upiec i zjeść NATYCHMIAST (pstrykając kilka fotek w międzyczasie)!!! Zdarzają się Wam ataki takiego łakomstwa?
Ciasto było kaprysem chwili, efektem pospiesznego wertowania przepisów, ale.. zupełnie nie żałuję. Jeśli macie w lodówce kostkę najzwyklejszego białego sera, to za godzinę może być Wasze! :-))
źródło: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada"
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Ciasto:
200g chudego białego sera
250g cukru
100g mąki pszennej
100g masła
2 jaja
3 łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g dowolnych, posiekanych orzechów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
50g masła
1 łyżka mleka
100g cukru pudru
2 łyżki naturalnego kakao
Wykonanie:
Ciasto:
Ser ucieramy z 25g cukru i ekstraktem z wanilii. W osobnym naczyniu jaja ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Masło i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż masło sie rozpuści, a składniki połączą. Studzimy, a następnie wlewamy do kogla-mogla. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Do wysmarowanej masłem formy wykładamy połowę ciasta. Przykrywamy ją masą serową, a tę z kolei drugą połową ciasta. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Wystudzone ciasto smarujemy polewą.
Polewa:
Masło rozpuszczamy w mleku. Wsypujemy cukier oraz kakao i starannie mieszamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/nocny-marek-ciasto-czekoladowe-z-serem.html