Wykonanie
To już kolejne ciasto, pieczone i fotografowane w środku nocy.
Winą za taki stan rzeczy obarczam nieposkromiony apetyt na
słodycze. Czyj? Oczywiście MÓJ!!!:-) To on każe mi wyciągać mikser i rozgrzewać piekarnik w godzinach, gdy większość z Was słodko przewraca się na drugi bok. Czekanie do rana, na lepsze światło, nie wchodzi w rachubę!. Trzeba zrobić, upiec i zjeść NATYCHMIAST (pstrykając kilka fotek w międzyczasie)!!! Zdarzają się Wam ataki takiego łakomstwa?Ciasto było kaprysem chwili, efektem pospiesznego wertowania przepisów, ale.. zupełnie nie żałuję. Jeśli macie w lodówce kostkę najzwyklejszego
białego sera, to za godzinę może być Wasze! :-))
źródło: Jacqueline Bellefontaine "
Czekolada"Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:Ciasto:200g chudego
białego sera250g
cukru100g
mąki pszennej100g
masła2
jaja3 łyżki naturalnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g dowolnych, posiekanych
orzechów1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPolewa:50g
masła1 łyżka
mleka100g
cukru pudru2 łyżki naturalnego
kakaoWykonanie:Ciasto:
Ser ucieramy z 25g
cukru i ekstraktem z
wanilii. W osobnym naczyniu
jaja ucieramy z pozostałym
cukrem na puch.
Masło i
kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż
masło sie rozpuści, a składniki połączą. Studzimy, a następnie wlewamy do kogla-mogla. Mieszamy. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
orzechy. Do wysmarowanej
masłem formy wykładamy połowę ciasta. Przykrywamy ją masą
serową, a tę z kolei drugą połową ciasta. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Wystudzone ciasto smarujemy polewą.Polewa:
Masło rozpuszczamy w
mleku. Wsypujemy
cukier oraz
kakao i starannie mieszamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)