Wykonanie
Oreo, mocno
kakaowe, chrupiące, przełożone
maślaną masą
waniliową...nie tylko dzieci się na nie skuszą :)Składniki na ok 35 szt.200 g
mąki pszennej200 g gorzkiego
kakao250 g
masła350 g
cukru2
jajka1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDo dużej miski przesiać
kakao,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól. W drugiej misce, utrzeć za pomocą miksera
masło z
cukrem. Z czasem jak składniki łączą się dodawać po kolei
jaja oraz esencję
waniliową. Cały czas miksując mokre składniki, dodawać do nich po łyżce mącznej mieszanki. Mieszać, aż do powstania gładkiego ciasta.Podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj kulę, ułóż na oprószonym
mąką kawałku papieru do pieczenia, rozwałkuj i
zwiń w rulon. Wstawić do lodówki na minimum 1 godz. do schłodzenia.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwinąć i za pomocą szklanki lub foremek w dowolnym kształcie wyciąć z niego
ciasteczka. Gotowe przełożyć na przygotowaną blachę i odstawić na ok. 20 min.
Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C piec przez ok. 12-15 min. Gotowe wyjąć i odstawić na ok. 10 min do przestudzenia.Masa:200 g
masła*400 g
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoZa pomocą miksera utrzeć
masło, dodać
cukier oraz ekstrakt
waniliowy i miksować jeszcze ok. 1 min.Za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki, nałożyć na
ciasteczka po ok. 1 łyżeczce kremu. Przykryć białą warstwę pozostałymi
ciasteczkami i lekko docisnąć.*w oryginalnym przepisie w skład kremu wchodził
smalec z
masłem w proporcji pół na pół, jednaj ja zrezygnowałam z tej opcji :)Wierzch udekorowałam nutellą i posypałam wiórkami kokosowymi i zmielonymi
orzechami.Smacznego!źródło: barwysmakow.pl