Wykonanie
Kto nie zna babki marmurkowej????Tę babę znają wszyscy i .. prawie wszyscy lubią. Prosta i niewyszukana. Dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Sentyment, domowy smak i łatwość wykonania sprawiają, że co jakiś czas chętnie do niej wracamy.
Składniki na formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm:375 g
mąki pszennej270g
cukru + 20g dodatkowo do części
kakaowej300g miękkiego
masła5 jaj2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka20g
kakaoszczypta
solicukier puder do posypaniaWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
sól oraz ekstrakt z
wanilii. Następnie kolejno wbijamy
jaja. W dwóch porcjach wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia, na zmianę z
mlekiem (na razie wlewamy tylko 3 łyżki). 2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy, a do pozostałej części dodajemy
kakao, 20g
cukru oraz 2 łyżki
mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Pieczemy około 60 minut w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)