ßßß
Kto nie zna babki marmurkowej????Tę babę znają wszyscy i .. prawie wszyscy lubią. Prosta i niewyszukana. Dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Sentyment, domowy smak i łatwość wykonania sprawiają, że co jakiś czas chętnie do niej wracamy.
Składniki na formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm:375 g mąki pszennej270g cukru + 20g dodatkowo do części kakaowej300g miękkiego masła5 jaj2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mleka20g kakaoszczypta solicukier puder do posypaniaWykonanie:Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy sól oraz ekstrakt z wanilii. Następnie kolejno wbijamy jaja. W dwóch porcjach wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem (na razie wlewamy tylko 3 łyżki). 2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, a do pozostałej części dodajemy kakao, 20g cukru oraz 2 łyżki mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Pieczemy około 60 minut w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)