Wykonanie
Zapraszam na pyszne domowe drożdżówki w kilku wariantach- klasyczne okrągłe, nieco mniej klasyczne- róże, nadziane masą
serową i
truskawkową marmoladą, masą
serową i
kremem czekoladowym,
serkiem o smaku
jagody i
maliny oraz o smaku
jabłka i
gruszki. Możliwości jest wiele-nadzienie dopasujcie do smaków swoich i waszych gości. Zwieńczeniem całości jest
lukier pomarańczowo-
cytrynowy oraz posypka z
suszonej żurawiny i prażonych
orzechów włoskich. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i wilgotne. Pychotka ;) .truskawkową/
kremem czekoladowym zlukrem i posypkąCiasto (na ok. 42 bułeczki) :1 kg
mąki pszennejszklanka drobnego
cukru100 g
drożdży1 1/2 szklanki
mleka4 łyżki domowego
cukru waniliowego3
jajka2
żółtka100 g roztopionego letniego
masła¼ szklanki
oleju rzepakowegoskórka otarta z jedne
pomarańczyNadzienie:500 g
serka capri250 g gęstego
serka waniliowego4 łyżki
cukru pudruŁyżeczka ekstraktu
waniliowegomożemy również użyć gotowych
serków smakowych np.
jagodowo-
malinowego czy
jabłkowo-
gruszkowegoDodatkowo:1
jajko -do posmarowania bułeczekKilka łyżek
marmolady truskawkowejKilka łyżek
kremu czekoladowegoNa
lukier- sok z cytryny+ sok z połowy
pomarańczy +
cukier puder ile zabierze
suszona żurawina i prażone
orzechy włoskie do posypaniaZaczyn-
drożdże kruszymy i zasypujemy 3 łyżkami
cukru. Dodajemy podgrzane letnie
mleko i 4 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wykładamy pozostałe składniki (muszą być w temp. pokojowej). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto- powinno odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę- musi podwoić swoją objętość.Nadzienie-
serek capri,
serek waniliowy,
cukier puder i ekstrakt
waniliowy belndujemy w malakserze na gładką masę. Całość perfumujemy ekstraktem
waniliowym.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Układamy je blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie szklanką lub innym naczyniem lekko posypanym
mąką robimy w środku zagłębienie tworząc centymetrowy rant dookoła każdego krążka ciasta. Powstałe zagłębienie smarujemy albo
marmoladą albo
czekoladowym kremem, następnie wykładamy dużą porcję nadzienia
serowego. Ranty drożdżówek smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Lekko przestudzone dekorujemy lukrem - polecam polukrować tylko rant bułeczek - i posypujemy posiekaną
żurawiną i
orzechami. Smacznego!Ps. bułeczki możemy również zaserwować w formie
drożdżowych róż. W tym celu każdy wycięty krążek ciasta nacinamy w
trzech miejscach (jak na zdjęciu). Na środku wykładamy nadzienie, następnie sklejamy ze sobą kolejno powstałe
płatki.