ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i marmoladą

Drożdżówki z serem i marmoladą

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne domowe drożdżówki w kilku wariantach- klasyczne okrągłe, nieco mniej klasyczne- róże, nadziane masą serową i truskawkową marmoladą, masą serową i kremem czekoladowym, serkiem o smaku jagody i maliny oraz o smaku jabłka i gruszki. Możliwości jest wiele-nadzienie dopasujcie do smaków swoich i waszych gości. Zwieńczeniem całości jest lukier pomarańczowo-cytrynowy oraz posypka z suszonej żurawiny i prażonych orzechów włoskich. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i wilgotne. Pychotka ;) .
truskawkową/ kremem czekoladowym z
lukrem i posypką
Ciasto (na ok. 42 bułeczki) :
1 kg mąki pszennej
szklanka drobnego cukru
100 g drożdży
1 1/2 szklanki mleka
4 łyżki domowego cukru waniliowego
3 jajka
2 żółtka
100 g roztopionego letniego masła
¼ szklanki oleju rzepakowego
skórka otarta z jedne pomarańczy
Nadzienie:
500 g serka capri
250 g gęstego serka waniliowego
4 łyżki cukru pudru
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
możemy również użyć gotowych serków smakowych np. jagodowo-malinowego czy jabłkowo-gruszkowego
Dodatkowo:
1 jajko -do posmarowania bułeczek
Kilka łyżek marmolady truskawkowej
Kilka łyżek kremu czekoladowego
Na lukier- sok z cytryny+ sok z połowy pomarańczy + cukier puder ile zabierze
suszona żurawina i prażone orzechy włoskie do posypania
Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane letnie mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wykładamy pozostałe składniki (muszą być w temp. pokojowej). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto- powinno odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę- musi podwoić swoją objętość.
Nadzienie- serek capri, serek waniliowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy belndujemy w malakserze na gładką masę. Całość perfumujemy ekstraktem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Układamy je blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie szklanką lub innym naczyniem lekko posypanym mąką robimy w środku zagłębienie tworząc centymetrowy rant dookoła każdego krążka ciasta. Powstałe zagłębienie smarujemy albo marmoladą albo czekoladowym kremem, następnie wykładamy dużą porcję nadzienia serowego. Ranty drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Lekko przestudzone dekorujemy lukrem - polecam polukrować tylko rant bułeczek - i posypujemy posiekaną żurawiną i orzechami. Smacznego!
Ps. bułeczki możemy również zaserwować w formie drożdżowych róż. W tym celu każdy wycięty krążek ciasta nacinamy w trzech miejscach (jak na zdjęciu). Na środku wykładamy nadzienie, następnie sklejamy ze sobą kolejno powstałe płatki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/drozdzowki-z-serem-i-marmolada.html