ßßß


ciasto:250 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej)25 gramów drożdży30 gramów stopionego i schłodzonego masła4 łyżki cukru1 kopista łyżka cukru z wanilią1/3 szklanki ciepłego mleka (takiego w temp ciała)1 jajo lub 2 żółtkamasa budyniowa:2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)0,5 szklanki cukru3 szklanki mleka2 kopiaste łyżki masła6 sztuk średnich jabłek (optymalnie szare renety)2 kopiaste łyżki cukru waniliowegokruszonka:100 gramów miękkiego masła1 szklanka mąki pszennej5 łyżek cukru1 kopiasta łyżka cukru z waniliądodatkowo:cukier puder do posypania ciastaW ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka lub jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.
Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń.W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy cukrem waniliowym.
Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.
Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.Jeszcze gorący posypujemy cukrem pudrem.