Wykonanie
Receptura mojej babci i smak mojego dzieciństwa, bardzo puszyste i przepyszne ! dla tych, którzy jeszcze nie robili i dla tych, którym wychodzą cieniutkie jak naleśniki instrukcja step by step :)
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2013_slash_09_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/-1694807180.jpg)
2,5 szklanki
mąki pszennej35 gram
drożdży1
jajo1 łyżka
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią lub wanilinowego1 i 1/3 szklanki ciepłego
mlekacukier puder do posypania2
jabłka pokrojone na plasterki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim
drożdże, posypujemy
cukrem, zalewamy 1/3 szklanki
mleka, mieszamy parę
razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2013_slash_09_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/-1371831344.jpg)
Następnie do miski nalewamy resztę
mleka, dodajemy
jajo,
cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką,
potem np. hakiem do
ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej
śmietany.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2013_slash_09_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/-898145017.jpg)
Miskę z
ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki
jabłka.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2013_slash_09_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/1533099214.jpg)
Następnie ciasto mieszamy parę
razy łyżką. Niektórzy dodają plasterki
jabłek od razu do ciasta i nakładają na patelnię, ja plastry
jabłka układam dopiero na patelni, kiedy placuszki już się smażą.Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w
oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2013_slash_09_slash_racuchy-drozdzowe-z-jabkami/l/1195393487.jpg)
Smażymy na średnim ogniu na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy.