ßßß Cookit - przepis na · skórka z cytryny

· skórka z cytryny

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis idealny na zbliżające się imprezy karnawałowe i ostatkowe- pączki na bogato- z pysznym jabłkowym farszem z żurawiną i orzechami. Co ważne, ciasto choć klasyczne drożdżowe nie musi wyrastać. Po zarobieniu ciasta od razu je wałkujemy, nadziewamy i wykrawamy pączki. To zdecydowanie idealne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają dużo nadzienia. Pączusie są zgrabne, lekko chrupiące na zewnątrz (dzięki dodatkowi śmietany), z mega ilością aromatycznych jabłek. Choć cięższe od tradycyjnych pączków, są bardzo apetyczne. Szczerze polecam!
Pączki po brzegi wypełnione jabłkami- bez wyrastania, błyskawiczne
Składniki (na ok. 25 pączków)
· 700 g mąki pszennej
· 300 g mąki ryżowej
· 35 g świeżych drożdży
· szklanka cukru
· 230 g roztopionego letniego masła
· 4 żółtka
· 2 jajka
· 200 g śmietany 18%- gęstej i kwaśnej
· 4 łyżki ciepłego mleka
· 2 łyżki spirytusu
· 5-6 jabłek- szara reneta + 2 łyżki cukru waniliowego + łyżka bułki tartej+ garść suszonej żurawiny + cynamon do smaku
· olej rzepakowy do smażenia
· lukier - sok z jednej cytryny + cukier puder ile zabierze
· do dekoracji- uprażone na suchej patelni posiekane orzechy włoskie, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa
Zaczyn- pokruszone drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy z cukrem waniliowym, bułką tartą i posiekaną żurawiną. Możemy doprawić cynamonem.
Mąkę łączymy z masłem, dodajemy zaczyn, spirytus, pozostały cukier, śmietanę, żółtka, jaja, skórkę cytrynową i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Cienko wałkujemy. Na jednym płacie ciasta rozkładamy jabłka - w kupki, na każdy pączek po czubatej łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy palcami dookoła jabłkowego farszu tak, by ciasto się dobrze skleiło. Szklanką- lub ringiem- wykrawamy pączki. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dekorujemy lukrem, posiekanymi uprażonymi orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i skórka pomarańczową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/paczki-po-brzegi-wypenione-jabkami-bez.html