Wykonanie
Dziś przepis idealny na zbliżające się imprezy karnawałowe i ostatkowe- pączki na bogato- z pysznym
jabłkowym farszem z
żurawiną i
orzechami. Co ważne, ciasto choć klasyczne
drożdżowe nie musi wyrastać. Po zarobieniu ciasta od razu je wałkujemy, nadziewamy i wykrawamy pączki. To zdecydowanie idealne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają dużo nadzienia. Pączusie są zgrabne, lekko chrupiące na zewnątrz (dzięki dodatkowi
śmietany), z mega ilością aromatycznych
jabłek. Choć cięższe od tradycyjnych pączków, są bardzo apetyczne. Szczerze polecam!Pączki po brzegi wypełnione
jabłkami- bez wyrastania, błyskawiczneSkładniki (na ok. 25 pączków)· 700 g
mąki pszennej· 300 g
mąki ryżowej· 35 g świeżych
drożdży· szklanka
cukru· 230 g roztopionego letniego
masła· 4
żółtka· 2
jajka· 200 g
śmietany 18%- gęstej i kwaśnej· 4 łyżki ciepłego
mleka· 2 łyżki
spirytusu· 5-6
jabłek- szara reneta + 2 łyżki
cukru waniliowego + łyżka
bułki tartej+ garść
suszonej żurawiny +
cynamon do smaku·
olej rzepakowy do smażenia·
lukier - sok z jednej
cytryny +
cukier puder ile zabierze· do dekoracji- uprażone na suchej patelni posiekane
orzechy włoskie,
suszona żurawina, kandyzowana
skórka pomarańczowaZaczyn- pokruszone
drożdże rozrabiamy w ciepłym
mleku z 4 łyżkami
cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy z
cukrem waniliowym,
bułką tartą i posiekaną
żurawiną. Możemy doprawić
cynamonem.
Mąkę łączymy z
masłem, dodajemy zaczyn,
spirytus, pozostały
cukier,
śmietanę,
żółtka,
jaja,
skórkę cytrynową i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Cienko wałkujemy. Na jednym płacie ciasta rozkładamy
jabłka - w kupki, na każdy pączek po czubatej łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy palcami dookoła
jabłkowego farszu tak, by ciasto się dobrze skleiło. Szklanką- lub ringiem- wykrawamy pączki. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dekorujemy lukrem, posiekanymi uprażonymi
orzechami włoskimi,
suszoną żurawiną i
skórka pomarańczową. Smacznego!