ßßß
370 gramów mąki pszennej2 jaja70 gramów stopionego, schłodzonego masła,7 gramów suchych drożdży1/3 szklanki cukru,1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego4 łyżki ciepłego mlekaszczypta solidodatkowo:4 duże jabłka ( najlepiej szare renety)cukier około 3 łyżekcynamon ( wg uznania)sok z 1/4 cytrynylukier:3/4 szklanki cukru pudruokoło 2,5 - 3 łyżek soku z cytrynyMąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą, następnie dodajemy jaja, mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy.Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie cukrem.

