Wykonanie
Fantastyczne ciacho, przekonajcie się sami :)

370 gramów
mąki pszennej2
jaja70 gramów stopionego, schłodzonego
masła,7 gramów suchych
drożdży1/3 szklanki
cukru,1 kopiasta łyżeczka
cukru waniliowego4 łyżki ciepłego
mlekaszczypta
solidodatkowo:4 duże
jabłka ( najlepiej szare renety)
cukier około 3 łyżek
cynamon ( wg uznania)sok z 1/4
cytrynylukier:3/4 szklanki
cukru pudruokoło 2,5 - 3 łyżek
soku z cytrynyMąkę przesiewamy z
cukrem,
cukrem waniliowym,
drożdżami,
solą, następnie dodajemy
jaja,
mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną
mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.W tym czasie
jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy
sokiem z cytryny, zasypujemy
cukrem i odstawiamy.Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym
mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.
Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując
cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie
cukrem.

Następnie delikatnie i z wyczuciem zwijamy roladę wzdłuż krótszego
boku.Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem.


Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy roladę. Odstawiamy ją jeszcze do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 - 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryjmy ją z góry folia aluminiową.Składniki lukru mieszamy ze sobą, ma
mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.


