Wykonanie
Drożdżowe, to coś co kocham najbardziej :)) Wybornie smakuje w chłodne, jesienne dni wraz z
kubkiem parującej
kawy ...Dziś z
żurawiną i
skórką pomarańczową :))
Składniki:0.5 kg przesianej
mąki pszennej125g
masła0.5 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtkaskórka otarta z 1
cytryny (wcześniej sparzonej)5dkg
drożdży0.5 szkl
mleka100g
skórki pomarańczowej100G
suszonej żurawinyWykonanie:
Do miski przesiewamy
mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie
mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple.
Jaja i
żółtka ubijamy na puszystą masę z
cukrem i
skórką z cytryny. Do miski z
mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z
drożdży, ubite
jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z
ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć. Wtedy do dajemy
skórkę pomarańczową i
żurawinę i przekładamy je do posmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą foremki. P onownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min. Ja sprawdzam zawsze patyczkiem czy ciasto jest przepieczone, zwłaszcza jeśli jest bardzo wysokie.