Wykonanie
Pyszne, delikatne, puszyste, maślane.
Ciasto drożdżowo - francuskie. Idealne połączenie puszystości
ciasta drożdżowego i złożoności
ciasta francuskiego. Przygotowywanie tego ciasta na początku mnie przerażało, ale okazuje się, że wcale nie wymaga wielkiego zachodu, lat praktyki i godzin pracy. Jest mniej skomplikowane niż na to wygląda i przygotowuje się je z przyjemnością. Wystarczy odrobina wolnego czasu wieczorem, a rano możemy się cieszyć pysznymi rogalikami.
125 ml
mleka30 g
masła2 łyżki
cukru25 g świeżych
drożdży1
żółtko300 g
mąki pszennej100 g schłodzonego
masła-
mleko podgrzewamy z
masłem, do momentu, w którym
masło się rozpuści. Do ciepłego
mleka z
masłem dodajemy
cukier,
drożdże i 4 łyżki
mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą
mąkę i
żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię
drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy
mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wirtualnie dzielimy go na 3 części. Na jednej z nich układamy pokrojone w paski
masło i zakładamy dwoma pozostałymi częściami. Zlepiamy wszystko dokładnie, aby
masło nie wypadło i zaczynamy wałkować na taki sam prostokąt jak poprzednio. Rozwałkowany prostokąt podsypujemy
mąką i znów składamy. Postępujemy tak trzy lub cztery raz. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt, zakładamy go i znów rozwałkowujemy, zakładamy i powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Im więcej
razy założymy ciasto tym będzie bardziej puszyste. Po ostatnim założeniu odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Rogaliki pieczemy w 200 C przez 25 minut bez termoobiegu. Dobrze jest je posmarować
jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego:)