Wykonanie
Ciasto drożdżowe:200 ml
mleka,50g świeżych
drożdży,150g
cukru,500g
mąki pszennej,90g miękkiego
masła,1
jajkoMleko podgrzewamy w rondelku,zdejmujemy z ognia,kruszymy
drożdże i dodajemy połowę
cukru-mieszamy,odstawiamy na 5 minut.Do
mąki dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn z
drożdży.Ugniatamy ciasto na elastyczną kulę-odstawiamy.Ciasto musi podwoić swoją objętość.Kruszonka:70g
mąki pszennej,50g
cukru,50g
masłaSkładniki ugniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce.Kogel-
mogel:3
żółtka,3 łyżeczki
cukru600g
truskawekŻółtka ubić z
cukrem na jasny krem.Ciasto rozwałkować cienko,posmarować koglem moglem(trochę zostawić na posmarowanie wierzchu drożdżówek.Na całość rozłożyć pokrojone
truskawki i zrolować jak roladę.Walec smarujemy pozostałym koglem moglem oraz kruszymy kruszonkę.Można też dodać
migdały, oraz polać lukrem już po upieczeniu.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.