ßßß
 
            
         Ciasto drożdżowe:200 ml mleka,50g świeżych drożdży,150g cukru,500g mąki pszennej,90g miękkiego masła,1 jajkoMleko podgrzewamy w rondelku,zdejmujemy z ognia,kruszymy drożdże i dodajemy połowę cukru-mieszamy,odstawiamy na 5 minut.Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn z drożdży.Ugniatamy ciasto na elastyczną kulę-odstawiamy.Ciasto musi podwoić swoją objętość.Kruszonka:70g mąki pszennej,50g cukru,50g masłaSkładniki ugniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce.Kogel-mogel:3 żółtka,3 łyżeczki cukru600g truskawekŻółtka ubić z cukrem na jasny krem.Ciasto rozwałkować cienko,posmarować koglem moglem(trochę zostawić na posmarowanie wierzchu drożdżówek.Na całość rozłożyć pokrojone truskawki i zrolować jak roladę.Walec smarujemy pozostałym koglem moglem oraz kruszymy kruszonkę.Można też dodać migdały, oraz polać lukrem już po upieczeniu.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto drożdżowe:200 ml mleka,50g świeżych drożdży,150g cukru,500g mąki pszennej,90g miękkiego masła,1 jajkoMleko podgrzewamy w rondelku,zdejmujemy z ognia,kruszymy drożdże i dodajemy połowę cukru-mieszamy,odstawiamy na 5 minut.Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn z drożdży.Ugniatamy ciasto na elastyczną kulę-odstawiamy.Ciasto musi podwoić swoją objętość.Kruszonka:70g mąki pszennej,50g cukru,50g masłaSkładniki ugniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce.Kogel-mogel:3 żółtka,3 łyżeczki cukru600g truskawekŻółtka ubić z cukrem na jasny krem.Ciasto rozwałkować cienko,posmarować koglem moglem(trochę zostawić na posmarowanie wierzchu drożdżówek.Na całość rozłożyć pokrojone truskawki i zrolować jak roladę.Walec smarujemy pozostałym koglem moglem oraz kruszymy kruszonkę.Można też dodać migdały, oraz polać lukrem już po upieczeniu.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.