Wykonanie
Aby poczuć trochę ukochanego lata najlepiej sięgnąć po
owoce sezonowe. A raczej nikt nie zaprzeczy, że
truskawki najbardziej kojarzą się nam z tą
słoneczną porą roku. Wyobraźcie sobie ten smak ciepłego
ciasta drożdżowego zwieńczony soczystą, słodką
truskawką, a do tego zapach unoszący się w całym domu.. A właściwie po co wyobrażać?! Do roboty! :)
Składniki:500g
mąki pszennej40g świeżych
drożdży1
jajko1/4 l letniego
mleka80g rozpuszczonego
masła70g drobnego
cukru1/2 opakowania mrożonych
truskawek (ok.250g)ew.
żółtko do posmarowania brzegów+ kruszonkę i
lukier znajdziecie tuZrobić zaczyn:
drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę
cukru, trochę
mąki (ok.dwóch łyżek) oraz odrobinę ciepłego
mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę
mąki wsypać do miski, dodać reszę
mleka,
masło oraz
jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. (1-1,5h). Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, (można również uformować dość gruby wałek i podzielić go na 16 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczyć, zostawiając na środku niewielkie wgłębienie. Brzegi posmarować
żółtkiem. Na środku położyć kilka
truskawek i posypać kruszonką. Piec w 170 st. przez ok. 35 min. Po wyjęciu polać lukrem.
"Zima, zima, zima, pada, pada śnieg.."