Wykonanie
            Aby poczuć trochę ukochanego lata najlepiej sięgnąć po 
owoce sezonowe. A raczej nikt nie zaprzeczy, że 
truskawki najbardziej kojarzą się nam z tą 
słoneczną porą roku. Wyobraźcie sobie ten smak ciepłego 
ciasta drożdżowego zwieńczony soczystą, słodką 
truskawką, a do tego zapach unoszący się w całym domu.. A właściwie po co wyobrażać?! Do roboty! :)

Składniki:500g 
mąki pszennej40g świeżych 
drożdży1 
jajko1/4 l letniego 
mleka80g rozpuszczonego 
masła70g drobnego 
cukru1/2 opakowania mrożonych 
truskawek (ok.250g)ew. 
żółtko do posmarowania brzegów+ kruszonkę i 
lukier znajdziecie tuZrobić zaczyn: 
drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę 
cukru, trochę 
mąki (ok.dwóch łyżek) oraz odrobinę ciepłego 
mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę 
mąki wsypać do miski, dodać reszę 
mleka, 
masło oraz 
jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. (1-1,5h). Z wyrośniętego ciasta uformować kulki, (można również uformować dość gruby wałek i podzielić go na 16 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczyć, zostawiając na środku niewielkie wgłębienie. Brzegi posmarować 
żółtkiem. Na środku położyć kilka 
truskawek i posypać kruszonką. Piec w 170 st. przez ok. 35 min. Po wyjęciu polać lukrem.

"Zima, zima, zima, pada, pada śnieg.."
