Wykonanie
Styczeń bez
słodyczy. Tak, ale to nie oznacza, że nie można piec niczego słodkiego. Zawsze się znajdzie ktoś, kto chętnie skusi się na domowe słodkości :)(Przepis pochodzi z książki ,,Słodki karnawał)
80dag
mąki pszennejpół szklanki
cukru150g
masła3
żółtkajajko1,5 szklanki
mleka50g
drożdżyulubiona
marmoladaDrożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, dodać pół szklanki letniego
mleka i łyzkę
mąki, wymiszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i
jajko utrzeć z pozostałym
cukrem i rozprowadzić z pozostałym
mlekiem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie, wlać rozczyn i rozrobione
żółtka, zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodać roztopione
masło.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy w kształt koła, na grubość ok. 1cm. Koło kroimy tak, aby powstały trójkąty. Przy podstawie każdego z nich kładziemy po łyżce
marmolady i zawijamy, zaczynając od podstawy.Gotowe rogaliki układamy na blasze w odstępach co 5cm, pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym
białkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.