Wykonanie
Witajcie słoneczka, co tam u was słychać, jak zdróweczko ? mam nadzieję, że jesteście zdrowi i uważacie na siebie i swoich
bliskich. Dzisiaj zapraszam was na
kawkę i coś pysznego - takie małe przyjemności. Siedzenie w domu w weekend ma swoje plusy,
mogę więcej czasu poświęcić na gotowanie, na coś co kocham. Zrobiłam
drożdżowe, małe pyszne bułeczki nadziane
marmoladą z kruszonką.
Powiem wam, że wyszły obłędne w smaku. Zróbcie je koniecznie. Jak nie macie
marmolady może być jakiś
dżem. Jak się upieką to zaparzcie
kawkę, zróbcie
herbatkę czy
kakao i usiądźcie wszyscy razem, odrywajcie sobie te bułeczki i zajadajcie. Mniam mówię wam.Cudownego weekendu wam życzę i smacznego.Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- 2
jajka + 1
żółtko- 100 g
cukru- 250 g ciepłego
mleka- 100 g
masła-
marmoladakruszonka- 25 g
masła- 30 g
cukru- 40 g
mąki pszennejDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję
mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do
mąki. Wlewam
drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę -
masło rozcieram z
cukrem i
mąką, aż składniki się dobrze połączą.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę ja na 15. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek łyżeczkę
marmolady i zamykam, tworzę
bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym
białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
bułki wyciągam z papierem z blaszki i odkładam, aby przestygły.