ßßß
Witajcie słoneczka, co tam u was słychać, jak zdróweczko ? mam nadzieję, że jesteście zdrowi i uważacie na siebie i swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam was na kawkę i coś pysznego - takie małe przyjemności. Siedzenie w domu w weekend ma swoje plusy, mogę więcej czasu poświęcić na gotowanie, na coś co kocham. Zrobiłam drożdżowe, małe pyszne bułeczki nadziane marmoladą z kruszonką. Powiem wam, że wyszły obłędne w smaku. Zróbcie je koniecznie. Jak nie macie marmolady może być jakiś dżem. Jak się upieką to zaparzcie kawkę, zróbcie herbatkę czy kakao i usiądźcie wszyscy razem, odrywajcie sobie te bułeczki i zajadajcie. Mniam mówię wam.Cudownego weekendu wam życzę i smacznego.Składniki:- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 2 jajka + 1 żółtko- 100 g cukru- 250 g ciepłego mleka- 100 g masła- marmoladakruszonka- 25 g masła- 30 g cukru- 40 g mąki pszennejDo kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę ja na 15. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek łyżeczkę marmolady i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z papierem z blaszki i odkładam, aby przestygły.

