Wykonanie
Kocham wypieki
drożdżowe. Wyobrażacie sobie taką pyszną, mięciutką drożdżówkę z
marmoladą i kruszonką a do tego
kawka. Ja was dzisiaj zapraszam właśnie na takie ciacho, mówię wam smakuje obłędnie.Dla mnie
ciasto drożdżowe to takie wspomnienia z lat dzieciństwa, moja mama i babcia cały czas piekła drożdżówki,
chałki i inne pyszności. Wystarczył kubek
mleka,
herbata i kawałek drożdżówki. To było szczęście. I cieszę się, że teraz ja
mogę piec dla moich chłopaków takie smakołyki. Mówię wam, ta drożdżówka smakuję po prostu obłędnie. Miłego dnia wam życzę i smacznego.Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- 2
jajka + 1
żółtko- 100 g
cukru- 250 g ciepłego
mleka- 100 g
masła-
marmoladakruszonka- 25 g
masła- 30 g
cukru- 40 g
mąki pszennejDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję
mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do
mąki. Wlewam
drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę -
masło rozcieram z
cukrem i
mąką, aż składniki się dobrze połączą.Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie podsypanym
mąką. Smaruje po całej powierzchni
marmoladą i zawijam na roladę, dzielę na dwie części. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
olejem. Smaruje rozbełtanym
białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Drożdżówkę piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni.