ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kocham wypieki drożdżowe. Wyobrażacie sobie taką pyszną, mięciutką drożdżówkę z marmoladą i kruszonką a do tego kawka. Ja was dzisiaj zapraszam właśnie na takie ciacho, mówię wam smakuje obłędnie.
Dla mnie ciasto drożdżowe to takie wspomnienia z lat dzieciństwa, moja mama i babcia cały czas piekła drożdżówki, chałki i inne pyszności. Wystarczył kubek mleka, herbata i kawałek drożdżówki. To było szczęście. I cieszę się, że teraz ja mogę piec dla moich chłopaków takie smakołyki. Mówię wam, ta drożdżówka smakuję po prostu obłędnie. Miłego dnia wam życzę i smacznego.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
- marmolada
kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.
Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę, dzielę na dwie części. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Drożdżówkę piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/03/drozdzowka-z-marmolada-i-kruszonka.html