Wykonanie
Już od kilku dni chodziła za mną drożdżówka, ale zawsze brak czasu :)Wreszcie dzisiaj postanowiłam zrobić taką, troszkę pracochłonna ale jaka pyszna.

Składniki:200 ml ciepłego
mleka1/3 kostki
drożdży (ok.30 g )1/3 kostki
masła (ok. 70 g) lub
margaryny2 łyżki
cukru3
żółtka1 całe
jajko3,5 szklanki
mąki pszennej250 g
twarogu (u mnie klinek)6 średnich
jabłek1 łyżka
masła1 łyżka
cynamonucukier jak kwaśne
jabłka ok 3 łyżki
lukier2 łyżki
śmietany 18%1 szklanka
cukru pudrułyżka
soku z cytryny
Do
mleka kruszymy
drożdże, wsypujemy 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).Do ciasta dodajemy roztopione
masło (
margarynę),
jajko i
żółtka oraz
ser, mieszamy dosypujemy 3,5 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a
potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce i prażymy na
maśle w garnku, dodajemy
cukier jak są kwaśne i
cynamonPodrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone
jabłka, zwijamy roladkę, przy jednym brzegu zostawiamy trochę wolnego ciasta by roladka się skleiła.

Ten bok przy sklejeniu roladki ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.Zwijamy roladkę w
ślimaka i wstawiamy na środek do tortownicy (u mnie o średnicy 30 cm.). Tak robimy z pozostałymi pociętymi roladkami ale ich nie zawijamy w
ślimaka, lecz owijamy tego pierwszego.Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170 *Po upieczeniu lukrujemy utartym
cukrem pudrem ze
śmietaną i
sokiem z cytryny.

