Wykonanie
20 Września 2015 Gotowanie ze stylem
Ciasto drożdżowe z
jabłkami to dla mnie przypomnienie o zbliżającej się jesieni. Myślę, że śmiało możemy już zacząć sezon jesiennych przepisów. Do zwykłej receptury na
ciasto drożdżowe dodałam coś nowego, były to pokrojone cząstki
jabłek, które posypałam
cukrem i
cynamonem. Rozwiązanie to sprawiło, że ciasto nabrało większej wilgotności. Na wierzch oprócz zwykłej kruszonki dodałam tym razem
płatki migdałowe wyparzone w gorącej wodzie z
miodem i
likieru amaretto.

Składniki :Ciasto:700 g
mąki pszennej lub więcej120 g
masła50 g świeżych
drożdży1 szklankę
mleka3/4 szklanki
cukru1
jajko2
jabłka średniej wielkości – najlepiej antonówkiodrobina
cynamonu do
jabłekKruszonka:2 pełne łyżki
masła6 łyżeczek
cukru4 pełne łyżki stołowe
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypania1
żółtko2 łyżki stołowe
mleka100 g
płatków migdałowych na wierzch ciastaprostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm lub duża tortownicaSposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone
jabłka następnie zasypać
cukrem i odrobiną
cynamonu.Ciasto:Rozczyn: W rondlu podgrzać delikatnie
mleko, dodać pokruszone
drożdże i mieszać dokładnie łyżką, aż do rozpuszczenia się
drożdży. Dodać łyżeczkę
cukru, wymieszać, dodać 2 łyżki
mąki pszennej, ponownie wymieszać, na koniec dodać 1 łyżkę
mąki pszennej (poprószyć na wierzch rozczynu). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Wyrośnięty rozczyn przelać do dużej plastikowej miski, połączyć z
jajkami, resztą
cukru oraz rozpuszczonym
masłem, po czym wymieszać całość za pomocą łyżki. Dodać
jabłka. Stopniowo dodawać
mąkę stale mieszając. Podczas kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy podsypując
mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie ono odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem (najlepiej bez przeciągów) do wyrośnięcia.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto wyrównując ręką jego wierzch.Kruszonka:
Masło,
cukier oraz
mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Wykończenie:
Żółtko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami
mleka, następnie rozprowadzić je pędzelkiem po całym cieście.
Płatki migdałowe wyparzyć w gorącej wodzie z odrobiną
miodu i
likieru amaretto – opcjonalnie (moczyć je przez około 3-4 minuty).Wierzch ciasta posypać kruszonką, następnie ułożyć na nim
płatki migdałowe. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.
