Wykonanie
Uwielbiam pieczoną
dynię i
buraczki. A że właśnie mamy sezon na te zdrowe warzywa postanowiłam przyrządzić z nimi pyszną zapiekankę pod
chlebowo-
serową kruszonką. W kruszonce idealnie sprawdził się kremowy
serek pomidorowo-
bazyliowy Arla Apetina . W towarzystwie
suszonych pomidorów, świeżej
bazylii i
pistacji po zapieczeniu stworzył bardzo chrupiącą, aromatyczną pierzynkę. Zapiekankę zaserwowałam na sałacie z
pomidorków koktajlowych,
granatu i sosu na bazie
serka kremowego Alra apetina pesto i
rukola. A dla urozmaicenia tekstury dania i wzbogacenia go o element zaskoczenia, całość zwieńczyłam kruchym, delikatnym i jeszcze bardziej chrupiącym niż kruszonka
pomidorowo-
bazyliowym chrustem.
Faworki same w sobie stanowią interesującą przekąskę. Bez dużej ilości jaj, za to na
serkupomidorowo-
bazyliowym Arla Apetina oraz na
mące pełnoziarnistej orkiszowej są zdrową alternatywą dla tradycyjnego chrustu. Tym bardziej że mają bardzo ciekawy smak- delikatna nuta
pomidorów i
bazylii, którą uzyskujemy dzięki smakowemu serkowi sprawia, że taki chrust może stanowić inspirującą wytrawną przekąskę. Jednak nie ograniczałabym się jedynie do serwowania go w takiej wersji. Posypany
cukrem pudrem sprawdzi się również jako nieco nietypowy, ale zapewniam- wyśmienity - deser. To tyle słowem wstępu.
Pora na prezentację dania.Zapraszam!Składniki:1
dynia Hokkaido2 średnie
burakiolej spod suszonych pomidorów5 kromek
chleba tostowego z ziarnami2 opakowania
serka kremowego Arla apetina
Pomidory i
Bazyliasólpieprzgarść
pistacji4
suszone pomidorypęczek
bazyliiskórka z cytrynyłyżka mielonej
trawy cytrynowejSos:- opakowanie
serka kremowego alra apetina pesto i
rukola- łyżeczka
octu balsamicznego- łyżeczka mielonej
trawy cytrynowej- łyżka gęstego
jogurtu naturalnego- ziarna z połowy
granatuSałatka:-
miks sałat-
pomidorki koktajlowe-
ocet balsamiczny- ziarna z połowy
granatuChrust:· 1/2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 1 łyżeczka
spirytusu· 1/4 łyżeczki
soli· 1
żółtko· 60 g
serka Arla Apetina Pomidory i
Bazylia·
cukier puder do posypania·
olej do smażenia
Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek. Z przygotowanej dyni wykrawamy cienkie zapałki- julienne.
Buraki również obieramy i dzielimy na kawałki zbliżone do kawałków dyni. Naczynie do zapiekania smarujemy
olejem spod suszonych pomidorów, układamy pokrojone
buraczki, skrapiamy aromatyzowanym
olejem, solimy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut temp. 190 stopni, termoobieg.W blenderze miksujemy na kruszonkę
chleb tostowy,
serek Arla Apetina kremowy,
pistacje, skórkę otartą z 1
cytryny,
trawę cytrynową,
pomidory suszone i listki
bazylii. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Do podpieczonych
buraków dodajemy pokrojoną
dynię.Kruszonkę wykładamy na warzywa, skrapiamy
olejem spod suszonych pomidorów. Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 190 stopni, termoobieg- aż kruszonka będzie chrupiąca.Przez ten czas przygotowujemy sos- w garnuszku podgrzewamy
serek Arla Apetina z
jogurtem i ziarnami
owocu garanatu, doprawiamy
octem balsamicznym i
trawą cytrynową. Dosmaczamy ewentualnie
solą i
pieprzem.Chrust- na stolnicę wysypujemy
mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodajemy
żółtko,
spirytus, szczyptę
soli i
serek. Zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy odrobiną
cukru pudru.Na dużym talerzu wykładamy porcję
serowego sosu. Na sosie wykładamy porcję
sałat. Na sałacie układamy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe i ziarna
granatu. Całość delikatnie skrapiamy
octem balsamicznym i
olejem spod suszonych pomidorów. Na tak przygotowanej sałacie wykładamy porcję upieczonej dyni i
buraczków pod kruszonką
chlebowo-
serową. Na samym wierzchu układamy
pomidorowo-
bazyliowy chrust. Smacznego!