Wykonanie
Przekąska, która świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich i nie tylko. Podczas jej przygotowania nie napracujemy się ani nie zmęczymy. Niby nic, a na talerzy prezentuje się całkiem okazale. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo znikają w mgnieniu oka!Składniki (w zależności od szerokości na około 10 sporych trójkącików)-2 duże tortille (średnica około 25cm)-kilka liści
sałaty (lub dwie garści
miksu różnych
sałat)-kilka plastrów
salami (w zależności od wielkości około 10 plastrów)-2 czubate łyżki
serka kanapkowego-5
suszonych pomidorów z zalewy- pół łyżeczki
bazylii-
sól,
pieprz do smaku-5
pomidorków koktajlowych
Serek blendujemy z
suszonymi pomidorami na w miarę gładką masę. Dodajemy
bazylię, doprawiamy
solą i
pieprzem.Tortille podpiekamy chwilę na suchej patelni. Odkładamy do wystygnięcia. Każdy placek smarujemy równomiernie do połowy
serkiem. Na warstwie
serka układamy
sałatę oraz plastry
salami. Dość ściśle zwijamy, układając tak, aby brzeg placka znajdował się pod
spodem.
Ostrym nożem kroimy rulony pod kątem, aby uzyskać kształt trójkątów.
Pomidorki przekrawamy na pół. Za pomocą wykałaczek spinamy każdy trójkącik i ozdabiamy połową
pomidorka.
Smacznego!