Wykonanie
Składniki:1/2 małej okrągła
dynia- ok. 6 łyżek
mąki kukurydzianejwariant na słono- 1
jajko- ząbek
czosnku-
sól-
pieprz-
gałka muszkatołowa- kilka kropel
tabasco-łyżka
octu balsamicznegowariant na słodko:- 1 średni dojrzały
banan-2 łyżki
miodu malinowego-skórka z jednej
cytryny- szczypta
cynamonu-
jabłko-
olej do pieczenia
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy
mąkę. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy przeciśnięty ząbek
czosnku,
sól,
pieprz, gałkę,
tabasco,
jajko i
ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy rozgniecionego
banana,
miód,
skórkę z cytryny i
cynamon. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach
jabłko. Dokładnie mieszamy. Z obu mas formujemy placuszki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy
olejem. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 200 stopni.Dla osób nie przestrzegających diety wegańskiej do słodkich placuszków polecam jako dodatek pyszny krem na bazie solonego
masła orzechowego.Krem
orzechowy:-300 g
masła orzechowego naturalnego Primavika- 100 g miękkiego
masła- pół szklanki
cukru pudru- 1/4 szklanki słodkiej
śmietankiWszystkie składniki dokładnie ucieramy.Smacznego!