ßßß
składniki:- ¾ szklanki mąki- 2 duże kwaśne jabłka- ¾ opakowania sera ricotta- 1 łyżka miodu- 1 łyżka miazgi migdałowej- 4 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta cynamonu- 1/2 łyżeczki soli- tłuszcz do smażenia- cukier puderJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie “oklapła” przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.
źródło: kuchnia.tv -> Słodki Drań 2