ßßß
(4 porcje)Składniki:4 jajka, białka i żółtka oddzielnie200 g mąki400 g jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach1 szklanka ricotty lub serka śmietankowego2 łyżki miodu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki solicukier puder do posypaniaolej do smażeniaPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj dokładnie żółtka, jabłka, przesianą mąkę, ricottę, miód, gałkę muszkatołową i cynamon.Białka ubij z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy jabłkowej.Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English versionApple and ricotta pancakes(4 servings)Ingredients:4 eggs, whites and yolks separately200 g flour400 g apples, peeled and grated1 cup ricotta or cream cheese2 tablespoons honey1/2 teaspoon ground nutmeg1/2 teaspoon ground cinnamon1/2 teaspoon saltpowdered sugar for dustingoil for fryingPreparation:In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved flour, ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter.Sprinkle with powdered sugar and serve.Enjoy!
Share the post "Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes"


