ßßß Cookit - przepis na Placki z jabłkami i twarożkiem

Placki z jabłkami i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe placuszki na podwieczorek, dobre na ciepło lub po ostygnięciu, nie chłoną mocno tłuszczu. Ponieważ w Walii całe 3 tygodnie leje non stop i nic nie zapowiada końca, przeszukuję stare, przywiezione kiedyś z Polski czasopisma kulinarne i znajduję wiele przepisów wartych wypróbowania, i takich swojskich... tak mi właśnie pachniały te placki ;-).;
Składniki na oko ł o 20 - 25 placków:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
180 g mąki pszennej
400 g startych na tarce kwaśnych jabłek
200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego (jak na serniki)
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka wymieszać z mąką, jabłkami, serem, miodem, migdałami, posolić, doprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą ciasta.
Placuszki smażyć na oleju, na rozgrzanej patelni, z obu stron. Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem, podawać.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z magazynu "Lubię gotować".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/placki-z-jablkami-i-twarozkiem