ßßß
składniki na 4 porcje:- 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej- 2 duże jabłka (u nas słodkie)- 4 jajka- 3/4 opakowania sera ricotta- 1 łyżka miodu- 1 łyżka mielonych migdałów- 1 łyżeczka cynamonu- 1/2 łyżeczki soli- ew. tłuszcz do smażenia- cukier puder do posypaniaJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem. Delikatnie dodać pianę z białek. Racuchy smażyć na oleju lub suchej patelni. Osączyć z ewentualnego tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.