ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z JABŁKAMI

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Pogoda i mniejsza ilość czasu ani trochę nie zachęca mnie do gotowania i eksperymentowania. Raczej "odgrzewam" stare przepisy. Niestety często nawet nie chce mi się robić zdjęć, albo kompletnie nie wychodzą, jak na złość. Ale tym razem w miarę się udały :) Dlatego chciałam Wam przypomnieć racuchy z jabłkami, które robiłam niewiele po przeprowadzce do studenckiego mieszkania, zanim jeszcze miałam mikser :) Tym razem zrobiłam trochę zdrowszą wersję, pełnoziarnistą i smażyłam je bez tłuszczu na patelni GreenPan. Nie były już takie chrupiące na brzegach, ale i tak były bardzo smaczne :)
składniki na 4 porcje:
- 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 duże jabłka (u nas słodkie)
- 4 jajka
- 3/4 opakowania sera ricotta
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- ew. tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem. Delikatnie dodać pianę z białek. Racuchy smażyć na oleju lub suchej patelni. Osączyć z ewentualnego tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/08/Pelnoziarniste-racuchy-z-jablkami.html